Aandacht voor je lijf

Aandacht, een begrip wat breed inzetbaar is. Toch, denk ik, ontzettend belangrijk. Ook in relatie tot eten en bewegen. Een paar situaties die ik tegenkom in mijn praktijk:

“Ja, maar als ik geen gebakje pak op een verjaardag, wat moet die ander dan wel niet denken? Dat hebben ze speciaal gehaald”

“Die reep chocola die in de kast ligt, die móét ik gewoon eten”

“Ik moet sporten, maar eigenlijk vind ik er niks aan”

“Als ik 5 kg lichter ben, ben ik mooier”

Wat heeft dit te maken met aandacht?

Stuk voor stuk hele logische gedachtes, herkenbaar ook denk ik. De laatste gedachte hiervan heb ik zelf lang gehad. Hoe lichter ik zou zijn, hoe mooier ik zou zijn. En dat vond ik belangrijk, voor anderen. Oké, en voor mezelf, want dan was ik goed bezig (was ik niet, maar dat dacht ik) en had ik controle. Dat vond ik belangrijk. Mooi worden zodat anderen me leuk zouden vinden en ik erbij zou horen en controle hebben. Ondertussen was ik mijn lijf en mijn behoeftes compleet uit het oog verloren. Ik had geen aandacht meer voor mijn lichaam en was het aan het afbreken. Zoals mijn ouders regelmatig zeiden: “Je pleegt roofbouw op je eigen lichaam”. Dit moest anders, ik moest leren aandacht te hebben voor mijn lichaam met mijn behoeftes.

Een andere situatie, maar een vergelijkbare gedachte gaat op bij de reep Chocolachocola die in de kast ligt. Je weet dit, dus je blijft erover nadenken en het blijft spoken in je hoofd. Toch, gaat je hoofd je niet het antwoord geven wat je zoekt. Je lijf geeft jou het antwoord. Heb je trek in iets? Of heb je net gegeten? Is die hele reep chocola nodig? Of kan je ook prima een stukje nemen? Waar heb je behoefte aan? Wíl je die chocola? Door hier bewust bij stil te staan en aandacht voor te hebben kan je leren om te kiezen vanuit de overtuiging “zorgen voor je lijf” in plaats van “op de automatische piloot”.

Zelfde geldt voor het stukje taart op de verjaardag. Heb je zin in dat stukje gebak? Vind je het lekker? Heb je er ruimte voor? En ook voor het bewegen. Er zijn 1000en opties. Heb aandacht voor wat past bij jóú. Wil je niet fitnessen? Prima, ga je skeeleren (of iets anders). Wil je niet wandelen? Prima, ga je fietsen? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is altijd wel iets wat past bij jou. Door met aandacht naar jezelf te kijken kan je hier bewust in kiezen en zorgen voor jezelf.

Aandacht voor je lijf

In mijn praktijk merk ik vaak dat de aandacht voor je eigen honger- en verzadigingsgevoel en je eigen ideeën over lekker of niet lekker niet meer mogen gelden. Ik kom vaak tegen dat mensen eten op verstand, dingen die ze ‘mogen’ eten en dingen die ze ‘niet mogen’ eten. Begrijpelijk, door alle informatie over voeding die je om de oren vliegt.

Vaak is dan ook een van de vragen waar men vaak mee komt: “Ja, ik hoop eigenlijk dat jij me kan vertellen wat ik mag eten en wat niet.”

Als ik dan de vraag terugstel: “Wat vind je lekker?” duurt het vaak even voordat het antwoord komt.

En áls het antwoord dan komt, dan volgt er vaak “Ja, maar dat mag ik toch niet eten?”.

Als ik dan óók nog zeg dat je alles mag eten, dan is het hek van de dam (lees ook de blog “Wat is gezond?”). Vaak wordt er dan geírriteerd geantwoord in de zin van: “Ja, maar ik kom hier toch zodat jij me kan vertellen wat ik moet eten om af te vallen?” “Wat doe jij dan, jij zou me toch vertellen wat ik niet meer mag eten?”

Wat doe ik dan?

Tsja… Dat kán ik doen. Tuurlijk, geen probleem. Dat dóé ik niet. Nee, punt. Wat ik belangrijk vind is aandacht voor je lijf. Jouw lijf vertelt wanneer jij honger hebt en wanneer jij verzadigd bent. Jijzelf vertelt jezelf wat je lekker vindt en wat niet. Ik kan je voorschrijven dat je karnemelk moet gaan drinken bijvoorbeeld, terwijl je dat helemaal niet lekker vindt! Dan ben je toch nogal gek als je karnemelk gaat drinken als er ook nog allerlei andere opties zijn? Misschien heel hard, maar je hebt 1 leven, dan ga je toch geen dingen eten die je niet lekker vindt als het niet hoeft?

lekker niet lekkerAandacht voor jouw behoeftes, aandacht voor jouw lijf. Probeer het eens, deze week? Maak eens een lijstje? Wat vind je lekker? Wat lust je niet? Voor allebei jouw top 10. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *