8 tips voor het “Buiten de deur eten”

Buiten de deur eten lijken we allemaal steeds vaker te doen. Waar dit vroeger nog echt een luxe was en niet tot nauwelijks gebeurde, lijkt het nu de normaalste zaak van de wereld. Terwijl het eigenlijk nog steeds een luxe is. Er zijn in Nederland zo’n 850.000 mensen die rond moeten komen van een laag inkomen (<€1250,- netto / maand per persoon) (bron: Divosa) waar buiten de deur eten dus helemaal niet zo normaal voor is. Dit wil ik ook echt wel even benadrukken. Denk hier dus eens aan de volgende keer als je ‘klaagt’ over het ‘weer uiteten moeten gaan’.

Goed, nu ben je lekker onderweg met het maken van voedzame keuzes, maar hoe doe je dit nu als je uiteten gaat? Ik wil graag 8 tips met je delen:

Continue reading “8 tips voor het “Buiten de deur eten””

Boodschappen doen als leefstijlcoach

Ja, boodschappen doen als leefstijlcoach is echt een dingetje. Ik schrijf deze blog naar aanleiding van mijn boodschappen van afgelopen vrijdag. Ik moest afrekenen: 2 Tony Chocolony chocoladerepen, kauwgom en een blikje zero frisdrank. Ik stond bij de kassa en dacht “Mieke, ben jij nou leefstijlcoach? Dit is toch gewoon allemaal troep?”. Want ja, dat is het. Dus ja, ook ik koop wel eens troep.

Continue reading “Boodschappen doen als leefstijlcoach”

Ik heb geen tijd

“Ah, maar daar heb ik toch geen tijd voor.” Is een uitspraak die ik regelmatig hoor in mijn praktijk. Het gevoel van “geen tijd hebben” kan inderdaad kloppen, maar het fenomeen klopt niet. Er zijn in mijn optiek namelijk twee dingen die er aan de hand zijn: 1. Je wil teveel en 2. je neemt geen tijd. In mijn hoofd hoor ik alweer allemaal “ja, maar’tjes” op me afgevuurd worden, die volgen hier namelijk vaak achteraan. Herken je dat nou? Lees dan even verder.

Continue reading “Ik heb geen tijd”

Grenzen Stellen

Ja, leuke titel, toch? Grenzen stellen. Wat die titel niet vertelt, is dat daar nog een stuk aan vooraf gaat: grenzen aan kunnen voelen. Grenzen aan durven voelen. Te durven luisteren naar wat je gevoel je ingeeft en dus je gevoel te begrijpen. Hoe doe je dat? Ik ga je in deze blog geen pasklaar antwoord geven, maar ik ga wel proberen om je wat aanknopingspunten te geven waar je mee aan de slag kunt.

Continue reading “Grenzen Stellen”

Koffie – goed of niet?

Een tijdje terug plaatste ik iets op Facebook over mijn favoriete cafeïnehoudende drankje, namelijk: cappuccino. Tjsa, koffie… dat is tegenwoordig echt wel een dingetje toch? We kennen allemaal wel die collega die wel 15 koppen op een dag wegdrinkt, of die partner die niet te genieten is zonder zijn of haar kop koffie in de ochtend. Maar, hoe zit dat nou? Is koffie nou gezond, of ongezond? En hoeveel zou je dan mogen drinken op een dag?

Mijn informatie komt vooral van het voedingscentrum, aangevuld met wat andere bronnen.

Het proces van plant tot boon

Wat wellicht eerst interessant is om te vertellen is hoe koffie wordt gemaakt. Koffie wordt gemaakt van de ontvelde, gemalen, gedroogde, en geroosterde zaden van de koffieplant (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Koffie#Koffie_als_drank). Na het plukken, selecteren, scheiden van rijpe versus onrijpe bonen en het drogen in de zon worden de bonen geborsteld en gebrand. Hierdoor krijgen de bonen de juiste geur. Voor filterkoffie worden de bonen vervolgens gemalen, voor bonenkoffie blijven de bonen heel. Nu heb je de koffie waar jij je kopje koffie van kan zetten. Klinkt als appeltje, eitje, toch? Toch duurt dit gemiddeld twee tot vijf weken.

Is koffie gezond?

De voornaamste gezondheidseffecten komen door de cafeïne. Er is bewijs dat het drinken van twee tot vier koppen koffie per dag samenhangt met een ongeveer 10% lager risico op hartziekten en een beroerte. Het drinken van vijf koppen koffie per dag zou een 30% lager risico op diabetes type 2 geven in vergelijking tot het drinken van geen koffie.

Koffie zetten

Wat wel belangrijk is om te bepalen of koffie gezond is, is hoe het gezet is. Hoe meer gefilterd, hoe minder de stoffel cafestrol en kahweol erin zitten. Cafestrol en kahweol zijn de stoffen die je LDL-cholestrol (het slechte cholesterol) verhogen. Dit verhoogt juist weer de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte.

Cafeïne

Hoe zit het nu met cafeïne? Allereerst, cafeïne komt ontzettend snel in je bloed terecht. De helft al na 3 tot 4 minuten na het eten of drinken. Tussen een half – 2 ½ uur na het koffiedrinken ervaar je de effecten. Cafeïne heeft zowel positieve als negatieve effecten en deze effecten zijn dosis-onafhankelijk.

Positieve effecten:

 • Het verbetert de concentratie en prestatie
 • Het geeft een gevoel van verhoogde energie
 • Het verbetert een klein beetje het geheugen, de alertheid en de motivatie
 • Het kan voor sporters helpen zich voor langere tijd in te spannen

Negatieve effecten:

Deze effecten treden op wanneer men regelmatig teveel cafeïne binnenkrijgt. Het kan dan gaan om:

 • Rusteloosheid
 • Angstgevoelens
 • Prikkelbaarheid
 • Hoofdpijn
 • Beven
 • Duizeligheid
 • Suizende oren
 • Hartkloppingen
 • Moeite om in slaap te vallen

Hoeveel koffie mag ik nu drinken op een dag?

Het advies van de gezondheidsraad is: maximaal 4 cafeïnerijke producten per dag. Koffie is cafeïnerijk, dus het zou gaan om maximaal 4 kopjes per dag. Dit is een advies voor volwassenen. Kinderen onder de 13 jaar kunnen beter geen cafeïnerijke producten nemen (dus ook geen energiedrankjes) en jongeren tussen de 13 en 18 wordt niet meer dan 1 cafeïnerijk drankje aangeraden. Dit advies geldt ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven (< 200 milligram cafeïne per dag). Heb je last van PDS? Dit kan verergerd worden door cafeïne, dus let hier dan mee op.

Koffie
Dus, ik blijf lekker af en toe een cappuccino’tje drinken, en jij?

uMiek, even voorstellen

Vandaag is het 1 mei, dag van de arbeid en ik vond dat een mooie gelegenheid om mijn bedrijf uMiek nog een keer voor te stellen. Het is immers alweer meer dan een jaar geleden dat ik de deuren van mijn praktijk geopend heb en misschien vraag je je wel wat dingen af.

Waarom uMiek? Wie ben ik? Wat doe ik? Wat vind ik belangrijk in mijn trajecten? Dat zijn vragen die ik in deze blog ga proberen te beantwoorden. Mocht je aan de hand daarvan nog vragen hebben, mag je me altijd bellen of mailen.

Continue reading “uMiek, even voorstellen”

Een gezonde relatie met voeding

Wat is dat eigenlijk, een gezonde relatie met voeding? En wie bepaalt dat jij een gezonde relatie met voeding hebt? Wanneer zijn je eetgewoontes normaal? Wat is ‘gewoon eten’ eigenlijk?

Allemaal vragen waar ik geen antwoord op weet, maar die ik om me heen wel vaak hoor, in wat voor context dan ook. Eten lijkt zo vanzelfsprekend, maar is dit stiekem voor best veel mensen niet. Ik wil je daarom graag meenemen in wat een gezonde relatie met voeding voor mij is en wat ik over wil brengen in mijn praktijk. Hier mag je het mee eens zijn, maar je mening kan hier ook van verschillen. Ik ben wel benieuwd naar wat een gezonde relatie met voeding voor jou is, laat je het me weten in een reactie?

Continue reading “Een gezonde relatie met voeding”