Regelmaat, Rust, Ritme

De drie R’s: Rust, Ritme, Regelmaat kennen we waarschijnlijk allemaal. Ik heb ze in de titel een klein beetje omgedraaid, omdat ik het vandaag wil gaan hebben over regelmaat. Niet dat rust en ritme niet belangrijk zijn, maar om 1 van de drie eruit te lichten, want: “Wat is nou regelmaat?”, “Hoe creëer je regelmaat in een druk leven?” en “Waarom is regelmaat nou zo belangrijk voor ons?

Nu de scholen weer zijn begonnen, proberen we langzaamaan allemaal de draad van alledag weer op te pakken. Na een periode van op onregelmatige tijden opstaan, eten en dingen gaan doen gaan we weer terug naar het ritme. We moeten nu toch wel echt weer gezond(er) gaan eten, het sporten weer oppakken, op tijd opstaan en om 17.00 het eten klaar hebben, zodat de kinderen daarna op tijd naar bed kunnen. De regelmaat van alledag is weer terug. Even wennen, maar best fijn, toch?

Wat is nou regelmaat?

Volgens de Vandale is regelmaat:

re·gel·maat (de; v(m))

1 ordelijke schikking

Ordelijke schikking, ja, ja… Het houdt volgens mij eigenlijk in: Dingen min of meer in een bepaalde volgorde (ordelijk) doen, keer op keer. Zo worden dingen voorspelbaar en dat vinden wij mensen nou eenmaal fijn.

Waarom vinden we voorspelbaarheid en regelmaat nu zo prettig?

Ook al lijkt het door alle populaire uitspraken op internet zoals “Ga eens buiten je comfortzone, dan ontdek je nieuwe dingen”, “Probeer elke dag iets nieuws!” of de wereldreis van Pietje dat gewoon thuis zijn en in je ritme blijven ontzettend saai en ouderwets is, het is zo slecht nog niet.

Buiten je comfort zone gaan, je regelmaat doorbreken, zorgt voor stress. Regelmaat vermindert stress. Wanneer je geen regelmaat zou hebben, zou je elke dag ontzettend veel beslissingen moeten nemen en dat kost op zijn beurt weer ontzettend veel energie. Moet je eens nagaan dat je elke dag opnieuw zou moeten bedenken wat je allemaal ook weer nodig hebt of zou moeten doen voordat je naar je werk gaat. Gelukkig zit dit in je systeem en kan je dit op de automatische piloot en bespaart het je dus een hoop energie die je in andere bezigheden kan stoppen. Zoals bijvoorbeeld buiten je comfort zone stappen en écht nieuwe dingen ontdekken ;).

Naast het verminderen van stress, kan regelmaat ook zorgen voor een stukje verbinding. Elke avond met zijn allen om 17.30 eten aan tafel bijvoorbeeld is een mooi moment om met elkaar bij te praten over de dag en naar elkaar te luisteren.

Hoe creëer je nu regelmaat in je drukke leven?

Tsja, tegenwoordig met alle onregelmatige werktijden is de regelmaat soms ver te zoeken. Ga eens voor jezelf op zoek naar een moment dat jullie samen hebben. Kunnen jullie bijvoorbeeld tegelijk opstaan om samen te ontbijten? Elkaar op een vast moment even bellen? ’s Avonds samen eten en de tafel mooi dekken? Ga je altijd naar dezelfde supermarkt? Neem je altijd dezelfde route naar je werk? Maar ook bijvoorbeeld elke donderdagmiddag het huis poetsen, elke dinsdag boodschappen doen, of elke week naar de markt gaan kan behoren tot regelmaat. Ga voor jezelf eens na wat voor momenten jij in de week hebt die terugkomen en die je altijd op dezelfde manier doet?

En…

 

Stap dan eens bewust buiten je comfort zone, want buiten je comfort zone is nog zoveel te ontdekken.

Dus

Ode aan de regelmaat, zodat je bewust buiten je comfort zone kan stappen en hier nieuwe dingen kan leren!

Regelmaat, zodat je meer kan leren buiten je comfort zone

Aandacht voor je lijf

Aandacht, een begrip wat breed inzetbaar is. Toch, denk ik, ontzettend belangrijk. Ook in relatie tot eten en bewegen. Een paar situaties die ik tegenkom in mijn praktijk:

“Ja, maar als ik geen gebakje pak op een verjaardag, wat moet die ander dan wel niet denken? Dat hebben ze speciaal gehaald”

“Die reep chocola die in de kast ligt, die móét ik gewoon eten”

“Ik moet sporten, maar eigenlijk vind ik er niks aan”

“Als ik 5 kg lichter ben, ben ik mooier”

Continue reading “Aandacht voor je lijf”

6 tips voor het omgaan met een verjaardag

Herken je dat gevoel? Je bent lekker bezig, eet voldoende groente en fruit, noten, zuivel, eiwitten, vezels en je drinkt voldoende. Je voelt je steeds verjaardagenergieker en lekker in je lijf. Maar dan… dan is het weekend. Vrijdagavond heb je een verjaardag, zaterdag een bruiloft en zondag ga je naar familie. HELP! Hier is overal gebak wat je echt niet af kan slaan, er worden chips en nootjes op tafel gezet waar je natuurlijk wat van moet nemen en natuurlijk wordt er ook verwacht dat je een drankje meedrinkt. Natuurlijk moet dat.

Jullie begrijpen dat ik een klein beetje sarcasme leg in het moeten en het wat aandik. Desalniettemin is dit een situatie die regelmatig voorkomt. Ik hoor vaak van cliënten dat ze tegen zichzelf zeggen dat ze eigenlijk niks mogen nemen en zich achteraf schuldig voelen.  Soms worden verjaardagen zelfs afgezegd. Ik vind dat jammer, want eigenlijk is een verjaardag ook gewoon erg gezellig, toch?! Hier heb ik zes tips voor je die het je wellicht wat makkelijk maken. Continue reading “6 tips voor het omgaan met een verjaardag”

Wat is gezond?

Bestaat er gezonde of ongezonde voeding?

Leuk, als ik jullie vraag of er gezonde en ongezonde voeding bestaat, dan stemt de overtuigende meerderheid ervoor dat sommige dingen inderdaad gezond zijn en andere dingen ongezond. Zelf ben ik het hier niet mee eens en ik zal jullie uitleggen waarom. Ik wil erbij zeggen dat ik dit schrijf vanuit mijn eigen visie en dat het dus niet ‘de waarheid’ is, mocht die al bestaan. Continue reading “Wat is gezond?”

Afvallen: zo min mogelijk eten?

Zo min mogelijk eten om af te vallen?

Het lijkt heel simpel. Wil je afvallen, dan moet je minder eten dan je verbruikt, om aan te komen moet je meer eten dan je verbruikt en om op gelijk gewicht te blijven moet je ongeveer binnenkrijgen wat je verbruikt.

That’s it, simpel toch?

Niks is minder waar, want wat is dan dat verbruikt? Hoe bereken ik dat? En dan heb je ook nog een basismetabolisme, stofwisselingssnelheid, sporten, spieropbouw, enzovoort. Ik kan je niet beloven dat ik je antwoord ga geven op al je vragen in dit artikel, maar ik ga een begin maken om uit te leggen hoe deze begrippen in elkaar steken en waarom ze belangrijk zijn bij de beheersing van jouw gewicht of als je wil aankomen of afvallen.

Continue reading “Afvallen: zo min mogelijk eten?”

Groente eten met deze salade

Jullie hebben nog vanalles van me tegoed. Dus: waar kan je het weekend nou beter mee beginnen dan met een makkelijk & gezond recept met heel veel groente.

Wanneer jij het lastig vindt om aan je dagelijkse portie groente te komen (250 gram aanbevolen volgens het Voedingscentrum), dan is dit recept echt wat voor jou. Bovendien bevat het groente in alle kleuren van de regenboog, wat inhoudt dat er heel veel verschillende soorten anti-oxidanten in zitten. Daarnaast is dit ook recept budget-proof!

Kortom, wat wil je nog meer?!

Continue reading “Groente eten met deze salade”

Informatieavond #VITKIT

Wat is het programma #VITKIT?

Bij #VITKIT kan jij in 19 weken met ons aan de slag om jezelf fitter, gezonder en vitaler te maken. Samen met je vrienden en vriendinnen kun jij werken aan een gezonde toekomst. Wekelijks gaan we samen bewegen met een gecertificeerde trainer en kun je komen kletsen met een diëtist of met een gedragscoach. Over 19 weken heb jij de kennis om een gezonde toekomst tegenmoet te gaan. Niet alleen jij, maar ook je papa en mama kunnen hiervan leren Continue reading “Informatieavond #VITKIT”

Noten

We lezen en horen het overal: Noten zijn gezond. Zo gezond zelfs dat ze opgenomen zijn in de schijf van vijf van het voedingscentrum: 25 gram ongezoute noten per dag voor een volwassene en 15 gram ongezouten noten per dag voor een kind. Maar welke noten kan je dan het beste eten? En waarom? En hoe? Continue reading “Noten”