8 tips voor het “Buiten de deur eten”

Buiten de deur eten lijken we allemaal steeds vaker te doen. Waar dit vroeger nog echt een luxe was en niet tot nauwelijks gebeurde, lijkt het nu de normaalste zaak van de wereld. Terwijl het eigenlijk nog steeds een luxe is. Er zijn in Nederland zo’n 850.000 mensen die rond moeten komen van een laag inkomen (<€1250,- netto / maand per persoon) (bron: Divosa) waar buiten de deur eten dus helemaal niet zo normaal voor is. Dit wil ik ook echt wel even benadrukken. Denk hier dus eens aan de volgende keer als je ‘klaagt’ over het ‘weer uiteten moeten gaan’.

Goed, nu ben je lekker onderweg met het maken van voedzame keuzes, maar hoe doe je dit nu als je uiteten gaat? Ik wil graag 8 tips met je delen:

1. Hoe vaak ga je nou buiten de deur eten? GENIET!

Buiten de deur eten

Deze wil ik met stip op nummer 1 zetten. Ga eens voor jezelf na hoe vaak je nu echt buiten de deur eet. Is dit elke week 2-3 x, of is dit 1x in de maand / 1x per 2 maanden? Als dit laatste het geval is zou ik toch echt zeggen: doe hier niet te moeilijk over, kies wat je lekker vindt of waar jij je op dat moment goed bij voelt, kauw goed en geniet! Die ene keer buiten de deur eten gaat echt geen roet in je eten gooien. Het kan zijn dat je de volgende dag een hoger getal op de weegschaal ziet staan, maar vaak is dit voornamelijk vocht en trekt dit na een paar dagen weer weg. Blijf goed drinken!

En nogmaals: Kies, kauw, GENIET!

2. Eet genoeg over de dag heen

Het lijkt zo logisch: als ik overdag minder eet, ga ik ‘s avonds niet zo snel ‘over mijn calorieën heen. Maar helaas. Wanneer je met extreme honger uiteten gaat, bestaat de kans op overeten. Zorg er dus voor dat je overdag voldoende voedingsstoffen eet: groente, fruit en volkorenproducten vind je vaak niet terug wanneer je een menukaart voor je neus krijgt. Je kan er wel voor kiezen om dan wat ‘lichtere’ opties te nemen, maar voorkom dus echt dat je met grote honger de deur uit gaat.

3. Voor, hoofd, na?

Ga je voor 3 gangen? Of kan je bijvoorbeeld ook met 2 voorgerechten en een kopje koffie/thee als dessert toe? Ik kan me voorstellen dat wanneer de rest 3 gangen neemt, jij niet toe wil gaan zitten kijken hoe de rest zit te eten. 2 voorgerechten en koffie/thee zijn dan vaak een makkelijke ‘oplossing’

4. Is buiten de deur eten altijd een broodje vooraf?

Vaak wordt er in een restaurant een broodje vooraf aangeboden. Super lekker, maar ook ontzettend verraderlijk. Het brood an sich valt dan nog wel mee, maar vooral de smeerseltjes erop zijn ‘gevaarlijk’. Ik ga natuurlijk niet zeggen dat je dit nooit meer mag nemen, maar maak een bewuste keuze. Ga ik ervoor, of vind ik het niet waard om mijn ruimte voor ‘vulling’ daaraan te besteden?

5. Booze or no booze?

Buiten de deur is een glas bier of een glaasje wijn misschien ook wel verleidelijk. Wat wil je? Hoe lekker vind je dat glaasje alcohol? En hoe lekker is het tweede glaasje alcohol. En is het buiten de deur eten echt zoveel lekkerder door die alcohol? Is het je de gezondheidseffecten waard?

6. De borden hoeven niet leeg

Vol = vol. Thuis schep je je eigen bord op en weet je ongeveer waar je genoeg aan hebt. Bij het buiten de deur eten wordt er voor je opgeschept. Zit je vol, dan zit je vol. Wist je dat je dat kan voelen? Ook wanneer je maag half vol zit? Leeg is? Vol zit? En té vol zit? Ga eens luisteren naar de signalen van je lichaam. Wedden dat je makkelijker kan kiezen?

7. Kies je bijgerecht

Vaak krijg je bij het buiten de deur eten standaard frietjes als bijgerecht en vrij weinig groente. Vaak kan je deze frietjes laten vervangen door een extra portie salade, waardoor jij meer voedingsstoffen binnenkrijgt en minder vetten. Pik je toch stiekem een paar frietjes van degene met wie je uiteten bent? 😉

8. Buiten de deur eten, vraag je saus apart

En, laat je saus apart serveren. Op die manier kan je hem zelf doseren en ben je niet ‘verplicht’ om alle saus te nemen, omdat die toevallig over je vlees of vis heen is gegoten.

Meer tips? Laat het me weten! En nu ben ik wel nieuwsgierig. Hoe vaak ga jij buiten de deur eten? Specifieke vragen? Stuur me een bericht!

2 Replies to “8 tips voor het “Buiten de deur eten””

  1. Laatst gegeten bij Wagamama bij CS Utrecht. Daar kon je kiezen voor bruine (zilvervlies)rijst! Hoe bijzonder vond ik dat! En heerlijk gegeten!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *