De functie van eten

Als je eet, heeft dat een functie. In mijn praktijk komt de functie van eten regelmatig aan bod. Ik zie natuurlijk veel verschillende mensen. Iedereen heeft verschillende behoeftes, een ander karakter, andere gewoontes en een andere manier van communicatie. Maar 1 vraag komt regelmatig naar boven:

Ik weet wat ik het beste zou kunnen eten, maar het is zo lastig om het te doen!

En dat kan ik me goed voorstellen. Toen ik worstelde met anorexia, wist ik ook heus wel dat ik meer moest gaan eten. Ik wíst ergens ook wel dat ik van een koekje niet meteen een kilo aan zou komen, maar ik was ervan overtuigd dat dit wel het geval was. Voor mij had eten (niet eten) toen duidelijke functies: ik had controle, ik was ergens goed in (want waar was ik voor de rest nou goed in?) en ik was sterk/krachtig (dat was dus de eetstoornis). Maar, zo kan eten nog veel méér functies hebben. De lijst hieronder is waarschijnlijk niet compleet, maar kan je wellicht wat inzichten bieden. Aanvullingen hoor ik graag van je!

Functie van eten: voeden

Functie van eten: voeden

Deze functie ligt wellicht het meest voor de hand. De voornaamste functie van eten is het voeden van je lichaam. Je lichaam de juiste voedingsstoffen, vitamines en mineralen geven, zodat je gezond blijft en genoeg energie hebt om de dag door te komen. Ik zeg hier duidelijk voeden en dit is iets anders dan vullen. Vullen houdt in dat je producten eet die wellicht erg lekker zijn, veel calorieën bevatten maar weinig voedingsstoffen bevatten. Denk hierbij aan chips, koekjes, chocolade of roomijs. Natuurlijk heeft die vulling ook weer een functie (zie functie van eten 2) en deze hoef je dus zeker niet compleet weg te laten, maar een goede regel is het zorgen voor zeker 80% voedingsstoffen en maximaal 20% vulling. Zorg er ook voor dat je genoeg binnenkrijgt. Je lichaam heeft een zekere basis nodig om goed zijn taken te kunnen doen. Doe jezelf, zelfs als je wat af wil vallen, niet tekort. Ik durf hardop te zeggen dat meer dan de helft van degenen die bij mij komen méér zijn gaan eten.

Functie van eten: genieten of jezelf verwennen

Naast het voeden van je lichaam, is een belangrijke functie van eten ook het ‘genieten’. Je verwent jezelf met een stukje chocola, of iets anders wat je erg lekker vindt. Kortom, je wordt blij van bepaalde producten. Nu is het zo dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die stoffen bevatten die ons daadwerkelijk een geluksgevoel bezorgen (bepaalde eiwitten, aminozuren en neurotransmitters als tryptofaan), maar we doen dit ook zelf. We vinden iets lekker en willen het dus vaker eten of onszelf ermee ‘belonen’.

Functie van eten: niet hoeven voelen

Eten kan ook een emotionele functie hebben. (Niet) eten kan ervoor zorgen dat je niet hoeft te voelen, in het geval van niet eten op een gegeven moment ook niet meer kán voelen en (niet) eten kan een ‘leegte’ opvullen. Herken jij dat je bij heftige emoties meer, of juist minder gaat eten? Of ben je sinds een bepaalde gebeurtenis erg aangekomen? Dan zou het zo kunnen zijn dat je (niet) eet uit emotie. Wanneer je deze gebeurtenis, dit gevoel of deze overtuiging die tot jouw emotie leidt een plekje hebt kunnen geven zou het zomaar zo kunnen zijn dat jij opeens veel beter voor jezelf kan zorgen. Lees hier waarom ik ook ook uit emotie at.

Functie van eten: denkpatronen bevestigen

Net schreef ik al dat een functie van (niet) eten is dat je niet meer hoeft te voelen. Zo is het ook met denken. Ik weet niet of ik de titel van dit kopje goed heb beschreven, maar waar ik op doel zijn gedachtes als: Wat denk jij over jezelf? Hoe zie jij jezelf? Vind je het jezelf waard om gezond te zijn? Durf jij voor jezelf te kiezen? Dit zijn vragen die vaak terugkomen tijdens mijn consulten. Want ja, jij mag voor jezelf kiezen en ja ik weet dat dat heel lastig kan zijn. Dat verander je niet van vandaag op morgen, maar wedden dat jij veel meer durft te kiezen als je weet waar je het voor doet? In mijn geval ben ik pas écht mijn eetpatroon wat meer los gaan laten toen ik oké was met mezelf. Ik vond mezelf weer goed genoeg. Ik zag mezelf niet meer als minder dan de rest en durfde weer voor mezelf te kiezen. Vertrouwde weer op mijn smaak, op mijn keuzes, zonder eetlijst en zonder indeling in ‘gezond’ en ‘ongezond’.

Functie van eten: gezelligheid

Je ziet het om je heen gebeuren. Tegenwoordig gaat men steeds meer buiten de deur eten, even een kopje koffie doen of even borrelen. Eten staat voor veel mensen gelijk aan gezelligheid. Geniet dan ook van deze momenten. Misschien eet je op deze momenten wat meer vulling, maar zolang je ervan geniet en jezelf niet ‘straft’ achteraf is daar echt niet zoveel mis mee. Tuurlijk, als je 6 van de 7 dagen een borrel hebt, kan het handig zijn om een strategie te bedenken hoe je toch goed voor je lijf kan zorgen, maar gezelligheid is een belangrijke functie van eten.

Al deze redenen maken dat ik werk met het Gewoonetendieet. Hier is ruimte voor bewuste keuzes: verantwoord en soms ook wat minder verantwoord, maar wellicht wel verantwoord voor je ‘mood’ of ‘mind’. Lees hier ook mijn blog: ik vertel je het beste dieet!

Kies jouw momenten bewust, geniet bewust, eet bewust, kauw bewust en een uitschieter hebben we allemaal wel eens, toch?

Nu ben ik benieuwd: Wat is jouw functie van eten?

Genieten

3 Replies to “De functie van eten”

    1. Hee Lotte,

      Goeie! Die staat er inderdaad niet tussen. Of ik ga hem dit weekend aanpassen, of er een andere keer nog een blog over schrijven, maar is inderdaad iets wat ik vaak tegen kom in mijn praktijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *