Denken, denken, denken

De titel van deze blog zegt het eigenlijk al. We zijn tegenwoordig steeds maar aan het denken. We denken over wat we ‘moeten’ of ‘mogen’ eten, we plannen onze hele dag en we denken over wat anderen van ons denken. Natuurlijk denken we nog veel meer, daar schreef ik in een eerdere blog al over, maar, waar blijft je gevoel? Waar blijft het luisteren naar je lichaam? Waar blijf je zelf? In deze blog gaat het vooral over denken over eten, maar eigenlijk is dit natuurlijk veel breder inzetbaar.

Denken over wat je ‘moet’ of ‘mag’ eten.

“Huh maar Mieke, jij vertelt toch altijd dat ik bewust moet kiezen? Dan moet ik toch nadenken over wat ik ga eten?” Klopt! Ik wil je zeker leren om bewuste keuzes te maken, maar dan bewust in de zin van: met al je zintuigen. Waarom ga je eten? Ben je iets aan het weg-eten? Heb je wel honger? Waar heb je zin in? Of verveel je je alleen maar? Ook over de redenen om te eten heb ik al eens eerder geschreven. Dit gaat dus veel verder dan alleen denken over eten. Dus ja, kies bewust (als in: door zowel denken als voelen (zowel fysiek als emotioneel)), kauw goed (betere vertering + meer smaak) en geniet van wat je eet (eet niks dat je niet lekker vindt). Als het je lukt om dat advies toe te passen heb je denk ik al ruim meer dan de helft bereikt. Maar dat voelen, dat is vaak het lastiger.

Het gevaar van denken

Door teveel denken over wat we eten en allerlei nieuwe inzichten die op ons af worden gevuurd worden we tegenwoordig helemaal gek gemaakt. Ja, tuurlijk moet je een beetje denken over wat je eet, anders is de kans groot dat je met alleen maar vulling naar huis gaat in de supermarkt (als in: snoep/chips/koek/frituur), maar teveel denken is ook weer niet handig. Wist je dat je lichaam gewoon zelf aangeeft waar het behoefte aan heeft? En wist je dat je kan leren om hiernaar te luisteren? Vast wel. Maar doe je dit ook?

Denken laat ons voorbij gaan aan ons gevoel

Het gevaar tegenwoordig is dat we compleet doorslaan in dit denken en de signalen van ons lichaam negeren. Dat we aan ons gevoel (zowel fysiek als emotioneel) voorbij gaan. En dat is nou juist het enige wat altijd klopt! Misschien is je fysieke gevoel van honger en verzadiging wel in de war door het volgen van verschillende diëten en misschien is het niet altijd even gerechtvaardigd dat je om sommige dingen compleet uit je slof schiet, maar in principe klopt je gevoel altijd en mag het er zijn. Door teveel denken, in dit geval over eten, ga je hier dus echt compleet aan voorbij (ik weet dat het herhaling is van een eerdere zin, maar herhaling doet leren).

Denken en diëten

Kom ik gelijk uit bij diëten. Op zich is het niet geheel onlogisch dat er behoorlijk wat mensen zijn die totaal vastlopen in hun voedingspatroon. Er zijn ontiegelijk veel diëten die elkaar allemaal tegenspreken en veel diëten ontnemen ons de noodzaak om te denken. Hierdoor laten ze ons compleet voorbij lopen aan ons gevoel en laten ons eigenlijk ook continu denken. Hoewel dit tegenstrijdig lijkt, is dat niet zo, want (ik ben me er trouwens van bewust dat dit voor sommige diëten wat kort door de bocht is en dat ik een beetje in extremen ga praten, dus vat dit niet verkeerd op als je compleet voorstander bent van een bepaald dieet – ik wil geen dieet persoonlijk aanvallen) :

  1. Zo’n dieet maakt voor jou de keuze wat je gaat eten – dat is de enige waarheid (op dat moment)
  2. Honger? Jammer. Het is wat het is, daar moet je het mee doen. Niks luisteren naar je hongergevoel, gewoon eten wat wordt verteld. Voel je je niet fijn (boos, bang, bedroefd) en verandert daardoor je eetlust, jammer dan. Verleer je gelijk de connectie tussen jou en je gevoel en tussen je gevoel en je eetgedrag.
  3. Hoe ga je dit volhouden op een feestje? Wat ga je doen met die ene keer uiteten? Shit! Ik moet mee gaan lunchen – de hele dag ben je bezig met je eten te plannen

Stop met teveel nadenken

Daarom wil je eigenlijk meegeven: stop met teveel nadenken en ga proberen te ontdekken wat voor jou werkt. Dit ga je in geen enkel dieet vinden en, naast dat ik nog veel meer redenen kan geven waarom het Gewoonetendieet werkt, is het leren luisteren naar je gevoel er zeker één van. Wat voelt goed? Wanneer heb je honger? Wat vind je lekker? Ik heb het gevoel dat als je hierachter komt je jouw tools in handen hebt om een leefstijl te creëeren die bij je past. Wat teveel nadenken is? Geen idee. Daar heb ik niet over nagedacht, ik denk dat iedereen dat voor zichzelf mag voelen.


Tot besluit

Ja, ook deze blog schrijf ik een stukje voor mezelf. Dit doe ik eigenlijk met al mijn blogs. Tegelijkertijd met het delen van informatie met jullie is het ook een stukje dingen ‘uit mijn hoofd’ schrijven. Ik ben dus ook aan de slag met het meer leren leven naar mijn gevoel (ik was altijd een kei in hier keihard aan voorbij gaan). Ervaring tot nu toe? Lastig, maar waardevol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *