Dik door stress

En dan heb ik het niet over je even moet haasten, omdat je anders te laat bent, moeten rennen voor de bus, of een ruzie met je partner die je daarna weer uitpraat. Nee, ik heb het over chronische stress.

Hoe komt dit dan?

Stress en cortisol

Tijdens stress scheidt je lichaam veel cortisol af, samen met een verminderde afscheiding van anabole hormonen. Anabole hormonen stimuleren eiwitsynthese en spiergroei. Nu er minder spiergroei plaatsvindt, meer glucose in het bloedt komt door afscheiding van cortisol wordt er dus vet opgeslagen. Bovendien wordt de stofwisseling vertraagd, neemt de eetlust toe en verbrand je onder stress minder calorieën.

Vetopslag onder stress

Onder stress wordt vet vooral opgeslagen rond het middel. Onder een periode van aanhoudende stress geven je hersenen door de stijgende cortisolspiegel een signaal aan de vetcellen om zoveel mogelijk vet op te slaan en deze opslag vast te houden. Je bent onder stress dan ook minder in staat om vet te verbranden en gewicht te verliezen (in kilo’s vet). Uit een onderzoek is zelfs gekomen dat vrouwen die een heel streng dieet volgen ondanks hun harde werk toch aankomen, in tegenstelling tot vrouwen die eigenlijk niet met lijnen bezig zijn. Vrouwen die een streng dieet volgen laten dan ook een hogere cortisolspiegel zien.

 

Cortisol en ouder worden

Vaak merk je, dat wanneer je ouder wordt, je makkelijker aankomt en moeilijker afvalt. Uit onderzoek blijkt dan ook dat je cortisolafgifte ook hoger wordt gedurende het ouder worden en vooral na je veertigste. Hier komt bij, dat je vanaf je twintigste per jaar 0,5% minder calorieën gaat gebruiken. Op je vijftigste komt dit dan uit op 30% minder ten opzichte van je twintigste. Om niet aan te komen naarmate dat je ouder wordt zal je er dus op moeten letten dat je minder calorieën eet en dat je cortisol op peil blijft.

Wat kan je zelf doen om jouw cortisol te verlagen?

– Het eerste, en meest logische advies is: zorg voor voldoende ontspanning. Vind je dit lastig? Hier zijn een paar tips!

– Ga iets doen plaats van (onnodig) piekeren. Denk hierbij aan hardlopen, wandelen, of de muziek lekker hard zetten en een rondje dansen in de woonkamer. Maar ook schoonmaken kan, of als je creatief bent, een mooie tekening maken. Naast dat dit zorgt voor goede hormonen, omdat je iets doet wat je leuk vindt, zorgt het er ook voor dat je even uit je stresspatroon bent en je hormonen weer beter in balans komen.

– Schrijf het van je af! Waar maak je je druk om? Is dit ook reëel? Wat voor gedachte kan je er tegenover zetten?

– Yoga, Pilates, of meditatie. Let op, dit moet wel bij je passen. Word jij hier hartstikke onrustig van, doe het dan (nog) niet.

– Plan momenten ‘uit’ in je agenda met als reden “tijd voor jezelf”. Dit is net zo belangrijk als een afspraak met je manager of de tandarts!

– Leer goed ademhalen middels de buikademhaling

– Let op met koffie, thee, cola en chocolade! Dit zijn namelijk producten met cafeïne dat je stress-level verhoogt.

– Pas op met toegevoegde suiker. Deze producten geven je een snelle energiekick, maar op lange termijn neemt je energie af door het consumeren van deze enkelvoudige koolhydraten

– Beweeg! Niet alleen goed om af te vallen, maar ook een afvoer voor de chemische stoffen die zich door stress hebben opgehoopt in je lichaam.

– Zeg vaker ‘nee’. Dit is namelijk níét egoïstisch. Wel een manier om goed voor jezelf te zorgen. Bovendien heeft niemand er wat aan als jij jezelf voorbij loopt.

Kortom

Wil jij resultaat behalen met afvallen, dan gaat het niet alleen om op een gezonde manier een calorietekort creëren, de rest moet ook kloppen. Ik kan je een heel mooi schema geven met voldoende macronutriënten (voedingsstoffen), voldoende vitaminen en mineralen, als de rest niet klopt kom je hier niet veel verder mee.  Daarom kijken we in een consult ook altijd naar andere factoren in jouw leven. Slaap je voldoende? Ben je dus voldoende uitgerust? Hoe is je thuissituatie? Je werksituatie? En, zeker niet onbelangrijk, hoe kunnen we het zo aanpakken dat jij mijn adviezen in kan passen in jouw leven?

Nu ben ik benieuwd: Heb jij veel stress? En hoe ga jij hiermee om?

Bron:
Natuur Diëtisten Nederland (http://www.natuurdietisten.nl/files/Help,%20mijn%20cortisol%20slaat%20op%20hol….%201.pdf)

2 Replies to “Dik door stress”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *