Doe waar je tegenop ziet : 6 tips

Je kent het misschien wel. Vroeger zeiden je ouders (of je oma en opa, je tante, je buurvrouw, etc.) altijd tegen je: “Bewaar het lekkerste voor het laatst, want dan heb je er het langst plezier van.” Oftewel, eet eerst hetgeen wat je het minst lekker vindt, dan is het lekkere later extra lekker. Doe waar je tegenop ziet als eerst, dan kan de rest alleen nog maar meevallen. Vanmorgen werd ik aan deze les herinnerd…

Doe waar je tegenop ziet

Stond ik dan, met mijn goede gedrag, om 07.00 naast mijn bed. Niet nadenken, hardloopkleding aan, hardloopschoenen aan, afspeellijst uitzoeken, oortjes in en gaan.

Het ging zo goed, totdat ik naar buiten keek. Of eigenlijk, tot ik registreerde wat ik tegen het raam hoorde tikken… Shit, regen en harde wind, waarom wilde ik dit ook alweer? Ik had al bijna mijn hardloopkleding uitgetrokken om gewoon naar beneden te gaan en te gaan werken, maar toen bedacht ik me: Als dit me op dit tijdstip al lukt, dan kan de rest van de dag alleen maar meevallen. En ja, ik zag er enorm tegenop, maar wat was het fijn achteraf!

Wat levert doen waar je tegenop ziet je op?

Kijk, dit was natuurlijk slechts een voorbeeld. Doen waar je tegenop ziet kan op allerlei gebieden. Moet je nog dat vervelende klusje uitwerken voor je baas en stel je dit al dagen uit? Of ligt er nog een grote stapel was op je te wachten en heb je totaal geen zin om eraan te beginnen, maar erger je jezelf vervolgens wel elke dag aan die was? Of moet je eigenlijk al een week dat ene telefoontje plegen, maar zie je zó op tegen het in de wacht staan dat je maar gewoon niet belt? Of wil je al een tijdje een paar keer per week een salade meenemen voor de lunch, maar zie je op tegen het voorbereiden? Ga het doen, echt! Je kan 1000 smoesjes bedenken om het niét te doen, maar het levert je veel meer op om het wel te doen:

  • Voldoening: je hebt het toch maar weer mooi gedaan! Het is eindelijk af!
  • Rust: met name rust in je hoofd. Wanneer je steeds uitstelt waar je tegenop ziet blijft het ergens zeuren dat je het eigenlijk zou moeten doen. Heb je eindelijk ruimte voor wat anders!
  • De rest van de dag kan alleen maar meevallen! Het allerergste van die dag heb je al gehad, want daar zag je zo tegenop. Dan kan de rest alleen nog maar meevallen.
  • Gevoel van kracht: Want, hallo, je hebt die berg toch maar alvast beklommen

En misschien zijn er nog wel meer, laat me dat vooral weten! Maar dus echt, doe waar je tegenop ziet!

Hoe doe je waar je tegenop ziet?

De grootste vraag is dan misschien nog wel, maar hoe doe je dat dan? Ik zet hieronder wat tips op een rijtje:

  1. Bedankt wat het je oplevert (zie de redenen hierboven, dit hielp mij vanmorgen!)
  2. Maak een lijstje en zet dit bovenaan
  3. En/of schrijf het als afspraak in je agenda – een afspraak met jezelf is óók een afspraak.
  4. Zet een leuk muziekje op, alles wordt leuker met muziek, toch?
  5. Vraag hulp! Geen zin om de salade voor te bereiden? Misschien willen je kinderen of je partner wel helpen?
  6. Go for it! Deze vind ik het meest logisch, maar ook het meest belangrijk. Gewoon DOEN! Van blijven wachten, of blijven uitstellen is nog nooit een karwei af gekomen.

Heb jij nog meer tips? Sowieso vind je meer tips in het boek “Eat That Frog“. Oh, en een lekker saladerecept vind je hier!

Wat ga jij nu eindelijk gewoon eens DOEN?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *