Etiket lezen – aandachtspunten

Ik nam gisteren een voorverpakt granenbiscuitje als tussendoortje. Bio merk, met allerlei granen en zaadjes, 100% organic & all natural: het zag er ontzettend gezond uit, maar ondertussen… Dit is dus de reden waarom jij altijd het etiket moet lezen.

etiket voor
Het etiket ziet er best gezond uit, toch? De misleidende voorkant van het product
Etiket achter
De waarheid op het etiket

Voedingswaarde op het etiket

Maar, waar begin je nu als je wil kijken of een product ‘gezond’ is? Blijft een lastige vraag. Ik wil met wat ik hier schrijf ook niet zeggen dat het per se een ‘ongezond’ tussendoortje is, maar ik wil je wel wat handvaten geven voor het maken van keuzes.

kCal / serving

Op deze verpakking staat het aantal kCal/serving, dus het aantal kCal per eetmoment. Ah denk je, 117 kCal, dat valt best mee! Maar… die serving bestaat uit 25 gram, aka 1/2 koek. Eet je de hele koek, heb je dus 234 kCal te pakken.

Suiker

In deze koek zit 54 gram koolhydraten, waarvan 16 gram suikers. Suiker / koolhydraten zijn op zich niet eens zo ‘verkeerd’ maar ga ik naar de ingrediëntenlijst kijken, dan zit er rijststroop-, mais-, en gerstemoutstroop, appeldiksap en nog een siroop aan toegevoegd. Allemaal mooie namen, maar 1 molecuul suiker = 1 molecuul suiker.

Zout

In 1 koek zit 0,30/2 = 0,15 gram zout. Dit valt nog best mee, vind ik, aangezien het advies is maximaal 6 gram zout per dag (bron: Voedingscentrum)

Vezels

Ik had dus lekker veel vezels verwacht in deze koek vol granen, maar in 1 koek van 50 gram zit 3,1 gram vezels. Dan heb je er nog wel wat te gaan om aan de 30-40 gram vezels per dag te komen en om nou 10 van deze koeken te eten…

Het lezen van een etiket

Zou ik dan zeggen dat dit een ‘gezond’ tussendoortje is afgaande op het etiket? Ik zou niet zeggen dat het ongezond is, maar ik zou het niet als tussendoortje adviseren in mijn praktijk. Waarom

  1. Teveel (toegevoegde) suikers
  2. Op zich redelijk wat kCal
  3. Had gehoopt op meer vezels

Maar toch, als je de keus hebt tussen dit en een kitkat, dan weet ik wel wat ik als ‘gezonder’ adviseer.

Wil je nou meer weten over het lezen van etiketten? Misschien leuk om eens aan te sluiten bij een van de Supermarktsafari’s. Hou mijn Facebookpagina in de gaten voor de eerstvolgende datum. Liever 1 op 1? Dan ben je altijd welkom voor een kennismakingsgesprek in mijn praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *