Gedachten

Ja, gedachten. We hebben ze allemaal. Zo’n 60.000 per dag. Zeg dat we van de 24 uur die we op een dag hebben, 8 uur slapen. Hebben we dus 60.000 gedachten in 16 uur, 3750 gedachten per uur en dus 1,04 gedachte per seconde. Dat is veel! Tenminste, ik vind dat veel. En weet je, gedachten kunnen ons helemaal gek maken en het bereiken van ons doel in de weg staan, maar je kan ze ook in je voordeel laten werken.

Helpende- en niet helpende gedachten

Ik krijg in mijn praktijk natuurlijk onwijs vaak te maken met gedachten. Veelvoorkomende gedachten zijn: “Het gaat me toch niet lukken”, “Al die andere keren is het niet gelukt, dus waarom zou het me nu wel lukken?”, “Ik ben mooier als ik 10 kg lichter ben”, of “Ik vind mezelf leuker als ik 10 kg lichter ben”.

Wat ik dan altijd vraag: “Hoe voelt het om dat te denken?”

Vaak is het antwoord dan iets in de trans van “niet goed”, “niet fijn” of “vervelend”. Maar hoe voelt het écht? Wat doet het met je? Ga je er beter van voor jezelf zorgen, of ben je juist eerder geneigd de spreekwoordelijke handdoek in de ring te gooien? “Want het gaat toch niet lukken”. Vaak zijn dit namelijk niet-helpende gedachten, waardoor je jezelf boos, bang of bedroefd gaat voelen en precies het gedrag gaat vertonen wat je niét gaat helpen (“ik voel me zo rot, ik heb die reep chocola wel verdiend”).

Wat zou je beter kunnen denken? Kan je er ook helpende gedachten van maken? (Wedden dat je dat kan?! En anders wil ik best meedenken).

Kan het ook anders?

En ja, dat kan! Niet altijd 100% perfect, maar dat hoeft ook niet (eerder moest dat wel van mezelf = niet-helpende gedachte, geloven dat het niet perfect hoeft geeft ontzettend veel rust). Helpende gedachten zijn niet per se superpositief, maar kunnen je wel helpen om blij te zijn met wie je bent en wat je doet. En dat moet je oefenen. Elke dag.

De volgende uitspraak heb ik gejat uit het boek van Janne Schuijn: “Wat nou als het ook anders kan” die ik hier even link. Werken aan je mindset, aan je gedachten is namelijk net als tandenpoetsen.

Tanden poetsen kan je namelijk ook niet zomaar even vergeten. Je poetst ook consequent elke dag je tanden om een mooi gebit te behouden. Om precies dezelfde reden moet je ook echt elke dag aandacht besteden aan je mindset, en toegespitst op deze blog, je gedachten. Om jezelf mentaal fit te houden.

En dat gaat niet elke dag makkelijk of goed.

En dat is oké.

Welke niet-helpende gedachten heb jij, en hoe kan je die omzetten naar gedachtes die jou wel gaan helpen?

Goed genoeg is het nieuwe perfect.

Gedachten
Ik denk zelf de hele dag door, misschien nog wel meer dan 1 gedachte per seconde. Soms vind ik het dan heerlijk om even een rustig plekje op te zoeken om mijn gedachten te ordenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *