Ik heb geen tijd

“Ah, maar daar heb ik toch geen tijd voor.” Is een uitspraak die ik regelmatig hoor in mijn praktijk. Het gevoel van “geen tijd hebben” kan inderdaad kloppen, maar het fenomeen klopt niet. Er zijn in mijn optiek namelijk twee dingen die er aan de hand zijn: 1. Je wil teveel en 2. je neemt geen tijd. In mijn hoofd hoor ik alweer allemaal “ja, maar’tjes” op me afgevuurd worden, die volgen hier namelijk vaak achteraan. Herken je dat nou? Lees dan even verder.

Je wil teveel

Een dag heeft echt maar 24 uur en een week echt maar 7 dagen. Bovendien kan je lijf het niet aan om constant in de actiestand te staan. Kortom, je hebt maar een beperkt aantal uren waarin je iets kan doen. De een wat meer, de ander wat minder, dat heeft weer met een stukje persoonlijke kenmerken te maken. Als je constant het gevoel hebt ergens niet aan toe te komen, dan wil je dus teveel. Wat niet kan, kan niet. Punt.

Wat ik dan vaak hoor…

“Ja, maar het moet allemaal gebeuren. Als ik de was niet op dat moment doe, dan…

Dan wat? Wat is er dan het ergste dat er kan gebeuren? Dat de was zich opstapelt? Dat kan natuurlijk niet forever, maar best voor een dagje (of een week?). Maargoed, sommige dingen maar laten liggen, of uit blijven stellen, is natuurlijk niet de oplossing. Wat kan je dan wel doen?

Prioriteiten stellen

Wat kan helpen is om prioriteiten te stellen. Heb jij constant het idee dat je geen tijd hebt? Vraag jezelf af, welke dingen moet ik echt doen, en welke dingen kunnen wachten? Vervolgens werk je de lijst af van belangrijk naar onbelangrijk en de dingen die kunnen wachten, wachten. Ze komen vanzelf een keer hoog aan je prioriteitenlijstje te staan. En lukt het huishouden echt niet meer? Misschien kan je een hulp in de huishouding overwegen? Of je partner/kids aansporen om bepaalde taken te doen?

Wat mij zelf tegenwoordig erg helpt is om een weekplanning te maken. Ik heb vaak wat cliënten en wat sportlessen die ‘vast staan’ en daaromheen heb ik best wel wat speling. Daar zit tijd bij die ik wil besteden aan uMiek, maar het huis hoeft ook niet per se een hele grote bende te worden. Én, ik wil ook nog graag wat tijd voor mezelf, want ik merk dat wanneer ik die te weinig neem, ik ook geen energie heb voor mijn bedrijf. Dus ja, plannen kán heel handig zijn. Kost je een half uurtje op zondag, maar levert je veel halve uurtjes op.

Neem de tijd!

Geen tijd

En ja, ook jij kan dit doen. Ik las gisteren, dat als je elke (werk)dag een uurtje eerder opstaat, je dit op jaarbasis 240 uur oplevert. En toen ik na ging rekenen, is dit zelfs nog net wat meer, want 5*52 = 260 uur extra! Die 240 uur is wel wat realistischer, aangezien je natuurlijk ook vakanties en vrije dagen hebt, maar hé, dit is meer dan 10 dagen!

En ja, voldoende nachtrust is belangrijk, maar 10 dagen! Ik vond het een indrukwekkende realisatie.

Dus, bij dezen accepteer ik de reden “ik heb daar geen tijd voor” niet meer. Wél wil ik met je gaan kijken hoe je jouw tijd zo handig mogelijk in kan delen, zodat je van het gevoel van “geen tijd hebben” af komt. Deal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *