Een gevulde gereedschapskist

Nu ik inmiddels ruim meer dan een jaar mijn praktijk heb, zijn er ook trajecten die ik afsluit. Natuurlijk altijd met mogelijkheid om nog eens aan te kloppen en soms plannen we een ‘voor de zekerheids-‘afspraak. Maar toch, er zijn begeleidingstrajecten die op zijn einde lopen. Niet altijd is het doel wat in het begin genoemd werd dan gehaald, maar dat is niet erg. Waarom niet? Omdat er vaak zo veel meer gebeurt! Zo ook in het traject van Eline. Eline was mijn allereerste cliënt, ik had mijn praktijkruimte nog niet en ik ging gewoon op mijn fietsje naar haar thuis toe. Trouwens, aan huis komen is nog steeds een optie! Gezellig tussen de katten begonnen we de begeleiding. Samen hebben we haar gereedschapskist gevuld. Hoe dan ging vertelt ze je in deze blog. Ik voeg aan het einde graag toe wat ik hier nou zo mooi aan vind.

Het besluit: ik wil hulp

Ruim een jaar geleden klopte ik voor het eerst bij Mieke aan: ik wilde graag hulp. Er waren in de loop van de jaren namelijk wat kilo’s bij gekomen en die wilde ik er graag weer af hebben, maar dat lukte me niet alleen. Ik had al eens hulp gehad van een diëtist en ik wist intussen best goed hoe een gezond eetpatroon eruit ziet, maar toch kreeg ik mijn gewicht maar niet waar ik wilde.

Mijn gereedschapskist

Samen met Mieke ben ik gaan kijken hoe dat kwam: op welke momenten lukte het niet om me aan mijn gezonde eetpatroon te houden, en welke gedachten zitten daarachter? En vooral ook: hoe zorg ik dat het morgen wel lukt? We zijn zo gaan werken aan wat ik mijn gereedschapskist noem. Mieke stelde soms hele rake vragen, waardoor ik echt anders naar dingen ben gaan kijken. En heel belangrijk: ze gaf me nooit het gevoel te falen of het verkeerd te doen. Daardoor durfde ik echt eerlijk te zijn zonder me schuldig te voelen, en daardoor kon ze me ook tips geven waar ik echt wat aan had.

Regelmatig kreeg ik ‘huiswerk’ mee: wanneer je je in situatie A bevindt, probeer dan eens B te doen. Wat voor effect heeft dat? En hoe voelt dat? Op die manier heb ik verschillende dingen uitgeprobeerd en ben ik er achter gekomen wat voor mij werkt en wat niet. Wat werkt heb ik bewaard en in mijn gereedschapskist gestopt, en zo heb ik die samen met Mieke steeds verder gevuld. 

Ik heb de controle!

Korte tijd een streng programma volgen lukt me namelijk wel, maar hoe zorg ik dat ik een patroon vind dat ik op de lange termijn volhoud, zonder steeds weer in dezelfde valkuilen terecht te komen? Door samen met Mieke te onderzoeken welke gedachten en gevoelens er achter bepaald gedrag zaten, heb ik me tegen mijn persoonlijke valkuilen kunnen wapenen. En met die volle gereedschapskist lukt het me nu wel! Ik ben een heel eind op weg, nog niet helemaal waar ik naartoe wil maar daar ga ik wel komen. Voor het eerst in mijn leven heb ik het gevoel zelf de controle te hebben, en ik voel me gezonder en lekkerder in mijn lijf dan ooit. Dankzij de persoonlijke begeleiding van Mieke, want zij heeft me de gereedschappen aangereikt die in mijn kist passen. En daar kan geen dertien-in-een-dozijn standaard doe-het-zelf-kit tegenop!

Wat vind ik (Mieke) nou zo mooi?

Ik heb Eline gevraagd om haar ervaringen eens op te schrijven voor mijn blog, want wat vind ik nou zo bijzonder? Tijdens de begeleiding heeft Eline nog verschillende dingen geprobeerd. Ik weet nog dat ze vertelde dat ze helemaal de groene smoothies had gevonden en een paar weken voor het laatste consult kreeg ik een mailtje dat het super goed ging, maar dat ze een tijdje enkele maaltijden had vervangen door shakes. Gelukkig niet heel lang. Dit gaf een soort ‘kickstart’, waardoor ze nu verder kon. Nu coach ik natuurlijk met gewoon eten (ik werk niet voor niks volgens het Gewoonetendieet), dus mijn reactie daarop kan je raden: Ik was niet zo enthousiast als ze zelf was.

Maar

Eline heeft haar eigen lijn hierdoor op kunnen pakken en heeft dit op haar eigen manier gedaan. Ga ik nu iedereen aanraden om zo’n kickstart met shakes te doen? Zeker niet. Ik ben er wél voor dat iedereen zijn of haar eigen lijn volgt en deze op een eigen manier vindt. Ik ben heel blij dat het haar na die kickstart, mét gevulde gereedschapskist gaat blijven lukken. Nee, dat is geen goede Nederlandse zin, weet ik. Toch wil ik het zo schrijven, want het lukt Eline nu en ik heb er vertrouwen in dat het zal blijven lukken. Bovendien ben ik natuurlijk heel blij dat ik heb mogen bijdragen aan het vullen van die gereedschapskist. Én dat we de patronen onderliggend aan het gedrag ook aan hebben kunnen pakken.

Wil jij ook je eigen lijn vinden en je gereedschapskist vullen?

Kijk dan eens bij mijn septemberactie, het leefstijl-programma: Volg je eigen lijn. Samen met mijn collega Gewoonetendieet-coaches gaan we starten in september en ik heb er onwijs veel zin in. Dus heb jij nog ontbrekend gereedschap in je gereedschapskist? Ik begeleid je graag in het zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *