“Ik ga op dieet”

Even een verhaaltje ‘vanuit de spreekkamer’. En nee, het gaat over niemand specifiek, maar het is wel wat ik in negen van de tien gevallen hoor wanneer mensen zich hier aanmelden: “Ik ga op dieet”. Natuurlijk vraag ik daar altijd op door. Ik ben er namelijk volledig van overtuigd dat je op een gewicht kan komen dat bij je past zónder dat je op dieet gaat.

Zelf kiezen

Nu hoor ik je denken “Ja, maar Mieke, als ik bij jou kom moet ik toch dingen anders gaan laten doen?”. Degenen die dit lezen en al cliënt bij mij zijn zullen nu wel zitten te grinniken, want wat ik altijd hoor is: “Van Mieke hoef je helemaal niks!”

En dat klopt

Je moet zelf kiezen. Kijk normaal ga je op dieet en dan krijg je een waslijst aan wat je wel en niet mag eten, dat doe je braaf 2 maanden, dan is je dieet “op” en dan? Dan zou het fijn zijn als je zelf zou kunnen kiezen, toch?

Ja, maar als ik af wil vallen kan ik toch niet elke dag chocola eten?

2 vragen.

  1. Wat maakt chocola eten voor jou zo belangrijk
  2. Waarom denk je dat je geen chocola meer kan eten als je af wil vallen?

Ja, vaak als je op dieet gaat mag je helemaal niks lekkers meer, waardoor het als een walhalla voelt als je daarna weer alles mag eten. Inclusief risico op overeten. He-le-maal niet nodig. Als je wat gewicht kwijt wil zul je minder binnen moeten krijgen dan dat je verbruikt (wil je op gewicht blijven ongeveer evenveel dan dat je gebruikt, wil je aankomen: meer dan dat je gebruikt). Dit kan met chocola! Het ligt er alleen aan hoeveel chocola je neemt. Als je elke dag een reep eet kan je nog steeds gewicht verliezen, maar aan al je voedingsstoffen komen wordt dan wel een uitdaging.

Ik ga op dieet en wil 8 kilo kwijt in 2 maanden

Wanneer je op (crash)dieet gaat is dat vaak niet eens zo’n onrealistisch doel. Daarom wil ik ook écht niet dat je op dieet gaat. Als je echt zo snel afvalt en je houdt dat lange tijd vol, dan is dat gewoon niet goed voor je lijf. Je organen hebben ook een bepaalde hoeveelheid energie nodig (je BMR, Basaal Metabolisme in Rust) en je kan je lijf echt schade toebrengen, PLUS, je kan het niet volhouden voor de rest van je leven. Grote kans dus dat je keer op keer op keer op dieet gaat en zo langzamerhand steeds wat toeneemt in gewicht.

Kortom, op dieet gaan lost niks op

Bovendien zijn er nog veel meer factoren dan enkel voeding die meespelen of jij resultaat gaat halen ja of nee. Heb je veel stress? Slaap je goed? Hoe is je erfelijke aanleg? Hoe is je stofwisselingssnelheid? Onverwerkte emoties? Eet je voornamelijk voeding of vulling? Hoeveel beweeg je?

Uit eigen ervaring kan ik zeggen: Alleen voeding aanpakken werkt niet, of slechts tijdelijk. Tuurlijk is voeding een groot deel, maar ik heb zelf verschillende diëtistes gezien, verschillende voedingsschema’s moeten volgen en ik kwam gewoon niet aan. Ik bleef er ‘slecht’ uitzien (als in: leeg, fragiel). Pas toen ik zelf besloot beter voor mezelf te zorgen (meer rust nemen, plannen (stressvermindering), voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen (zuivel, fruit, groente, graanproducten, vetten) en mijn emoties meer ging ervaren ging ik er beter uitzien. Deels is dat uitstraling, maar deels ook gewoon een lichaam dat er gezonder uitziet.

Nu ben ik benieuwd. Ga jij nog ‘op dieet’? Of ga je beter voor jezelf zorgen?

Als je dat niet alleen wilt doen, mag je altijd bij me aankloppen.

P.S. Het Gewoonetendieet is het enige dat écht werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *