Koffie – goed of niet?

Een tijdje terug plaatste ik iets op Facebook over mijn favoriete cafeïnehoudende drankje, namelijk: cappuccino. Tjsa, koffie… dat is tegenwoordig echt wel een dingetje toch? We kennen allemaal wel die collega die wel 15 koppen op een dag wegdrinkt, of die partner die niet te genieten is zonder zijn of haar kop koffie in de ochtend. Maar, hoe zit dat nou? Is koffie nou gezond, of ongezond? En hoeveel zou je dan mogen drinken op een dag?

Mijn informatie komt vooral van het voedingscentrum, aangevuld met wat andere bronnen.

Het proces van plant tot boon

Wat wellicht eerst interessant is om te vertellen is hoe koffie wordt gemaakt. Koffie wordt gemaakt van de ontvelde, gemalen, gedroogde, en geroosterde zaden van de koffieplant (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Koffie#Koffie_als_drank). Na het plukken, selecteren, scheiden van rijpe versus onrijpe bonen en het drogen in de zon worden de bonen geborsteld en gebrand. Hierdoor krijgen de bonen de juiste geur. Voor filterkoffie worden de bonen vervolgens gemalen, voor bonenkoffie blijven de bonen heel. Nu heb je de koffie waar jij je kopje koffie van kan zetten. Klinkt als appeltje, eitje, toch? Toch duurt dit gemiddeld twee tot vijf weken.

Is koffie gezond?

De voornaamste gezondheidseffecten komen door de cafeïne. Er is bewijs dat het drinken van twee tot vier koppen koffie per dag samenhangt met een ongeveer 10% lager risico op hartziekten en een beroerte. Het drinken van vijf koppen koffie per dag zou een 30% lager risico op diabetes type 2 geven in vergelijking tot het drinken van geen koffie.

Koffie zetten

Wat wel belangrijk is om te bepalen of koffie gezond is, is hoe het gezet is. Hoe meer gefilterd, hoe minder de stoffel cafestrol en kahweol erin zitten. Cafestrol en kahweol zijn de stoffen die je LDL-cholestrol (het slechte cholesterol) verhogen. Dit verhoogt juist weer de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte.

Cafeïne

Hoe zit het nu met cafeïne? Allereerst, cafeïne komt ontzettend snel in je bloed terecht. De helft al na 3 tot 4 minuten na het eten of drinken. Tussen een half – 2 ½ uur na het koffiedrinken ervaar je de effecten. Cafeïne heeft zowel positieve als negatieve effecten en deze effecten zijn dosis-onafhankelijk.

Positieve effecten:

 • Het verbetert de concentratie en prestatie
 • Het geeft een gevoel van verhoogde energie
 • Het verbetert een klein beetje het geheugen, de alertheid en de motivatie
 • Het kan voor sporters helpen zich voor langere tijd in te spannen

Negatieve effecten:

Deze effecten treden op wanneer men regelmatig teveel cafeïne binnenkrijgt. Het kan dan gaan om:

 • Rusteloosheid
 • Angstgevoelens
 • Prikkelbaarheid
 • Hoofdpijn
 • Beven
 • Duizeligheid
 • Suizende oren
 • Hartkloppingen
 • Moeite om in slaap te vallen

Hoeveel koffie mag ik nu drinken op een dag?

Het advies van de gezondheidsraad is: maximaal 4 cafeïnerijke producten per dag. Koffie is cafeïnerijk, dus het zou gaan om maximaal 4 kopjes per dag. Dit is een advies voor volwassenen. Kinderen onder de 13 jaar kunnen beter geen cafeïnerijke producten nemen (dus ook geen energiedrankjes) en jongeren tussen de 13 en 18 wordt niet meer dan 1 cafeïnerijk drankje aangeraden. Dit advies geldt ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven (< 200 milligram cafeïne per dag). Heb je last van PDS? Dit kan verergerd worden door cafeïne, dus let hier dan mee op.

Koffie
Dus, ik blijf lekker af en toe een cappuccino’tje drinken, en jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *