Later versus nu

De keuzes die je vandaag de dag maakt hebben invloed op hoe jouw leven verder gaat verlopen. Natuurlijk hebben niet alle keuzes een even grote invloed. Het maakt bijvoorbeeld voor later niet zoveel uit of je vandaag jouw zwarte, of jouw groene shirtje aantrekt. De keuze voor een huis, heeft echter alweer een flink wat grotere impact. En, dan zijn er nog keuzes die nu niet direct een grote invloed hebben, maar als je meerdere keren die keuze maakt, kan de invloed voor later enorm zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval met leefstijl. Want inderdaad, 1 dag ‘wat minder voedzaam eten’ maakt niet gigantisch veel uit, maar wanneer deze ‘minder voedzame keuzes’ de overhand krijgen, kan de invloed wel behoorlijk groot worden.

Later versus nu
Een afbeelding die meer zegt dan 1000 woorden

Later is te laat

Deze afbeelding zegt eigenlijk meer dan 1000 woorden. Een gigantische rij mensen die, als ze wat eerder waren geweest, daar vast niet allemaal hadden hoeven staan. Hoe eerder je jezelf een gezonde leefstijl aanwent, hoe makkelijker je het voor jezelf maakt. Hoewel elk moment om te beginnen goed is. Het gezegde ‘liever laat dan nooit’ gaat hier zeker op.

Later gezond? Wat stop je nu in je mond?

Hoewel leefstijl natuurlijk veel breder is dan alleen voeding, ga ik hier wel mee starten. Voeding (en vulling) kom je namelijk op dagelijkse basis tegen en je hebt ontelbaar veel keuzes. Wat stop je nu eigenlijk in je mond? En wat heeft je lijf daaraan? Producten waar je lijf echt wat aan heeft vallen onder ‘voeding’. Eigenlijk zijn dit de producten die in de Schijf van Vijf staan. Echter, worden we steeds vaker in de verleiding gebracht door zogenaamde ‘vulling’: een biertje, een wijntje, een chippie, chocola, een koekje, een ijsje, een wit pistoletje, en ga zo maar door. Op zich prima om deze producten af en toe te nemen, maar… kies hier bewust in (bij het Gewoonetendieet houden we aan zo’n 10% vulling, 90% voeding). Nu merk je er misschien niet direct iets van, maar je bent jezelf er later dankbaar voor.

Later nog kwiek? Nu energiek!

Ik zei het al eerder, maar voeding is zeker niet de enige factor in jouw leefstijl die van invloed is. Naast voeding, is ook beweging van groot belang. Zorg dat je genoeg beweegt! Beweging zorgt ervoor dat je stofwisseling op gang blijft, dat je botten sterk blijven (draagt bij aan het voorkomen van osteoporose), verbetert je conditie (zodat je niet helemaal hijgend op het schoolplein aankomt als je met de fiets bent) en zorgt voor behoud van jouw spiermassa. Bovendien zorgt het dat je bloed blijft stromen, waardoor je weerbaarder bent tegen ziektekiemen en het risico op hart- en vaatziekten minder wordt. Maak dus echt tijd om te bewegen, ook hier ben je jezelf later dankbaar voor.

Wat ik hier niet mee wil zeggen is dat je per se naar een sportschool moet gaan, of dat je per se moet gaan hardlopen. Kies een manier van bewegen die past binnen jouw lijn. Ga skeeleren, wandelen, skateboarden, badmintonnen, frisbeeën, of ga op lacrosse. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar zoek hierin wat werkt voor jou.

Rust bewust

En ook het puntje rust en ontspanning moeten we niet vergeten. Je lichaam is net een accu. Haal je er veel energie uit, dan moet dit ook weer aangevuld worden en moet je opladen. Deels doe je dit door voldoende voedingsstoffen en beweging, maar opladen gebeurt ook door slapen, door stressvermindering en door het doen van leuke dingen. Waar laad jij van op? Wat geeft jou rust? En hoe zit het met je nachtrust? Oh, en hoe zit het met jouw moetjes in vergelijking tot de dingen die jij graag wil doen? Jouw lijn hierin is anders dan die van de buurvrouw of van je vriend(in) en dus is het belangrijk om uit te vinden wat werkt voor jou.

Drie peilers

Voeding, beweging en rust. Drie peilers die je eigenlijk allemaal in balans wilt hebben. Ik kan daarnaast nog een hele blog schrijven over de invloed van jouw psyche en jouw mindset, maar als ik nu puur kijk naar mijn werk als leefstijlcoach, dan kan ik met jou hierin meekijken hoe je deze drie factoren in balans krijgt.

Geloof me. Nu lijkt er misschien nog niks aan de hand en lijkt het vooral allemaal veel tijd, energie en moeite te kosten om te investeren in jezelf, maar…

Ten eerste ben je het waard

en

Ten tweede ben je jezelf (en zijn jouw partner en andere familie/gezinsleden) je later onwijs dankbaar voor deze investering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *