Anorexia ervaringsdeskundige

Wanneer je anorexia hebt stuit je vaak op onbegrip in je omgeving.

“Je kan toch gewoon een boterham extra eten?”
“Eet nou gewoon?”
“Je mag lekker veel eten, dat is toch super fijn?!”


Maar vaak gáát het hier niet om. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat het (niet) eten slechts een uiting is van iets dat veel dieper zit.

Bij mij was dit bijvoorbeeld dat ik er intens diep van overtuigd was dat ik niet leuk genoeg kon zijn om vriendinnen te hebben. Bovendien vond ik dat ik alles goed (lees: perfect) moest doen. De anorexia gaf mij controle, gaf mij een gevoel ergens goed in te zijn en waarde te hebben. Waarde die je eigenlijk uit jezelf moet halen. Eigenwaarde was iets wat mij bijna volledig ontbrak. Daarnaast maakte mijn eis aan mezelf om alles goed te doen het bijna onmogelijk om iets positiefs over mezelf te denken. Behalve als ik (weer) was afgevallen, dan was ik sterk en kon ik iets wat anderen niet konden.

Wat was er in mijn herstel van anorexia belangrijk?

Ervaringsdeskundige anorexia

In mijn herstel is weer meer gaan eten belangrijk geweest. Wat zeg ik, heel belangrijk geweest. Was ik niet meer gaan eten, dan was ik ook niet hersteld. Een (te) laag gewicht tast namelijk ook je gedachtes aan. Je hebt dan eigenlijk letterlijk geen energie meer om dingen te verwerken en op te nemen. Zelfde geldt voor emoties, die voel je nog nauwelijks. Misschien dat dit er ook wel toe heeft bijgedragen dat ik nauwelijks nog herinneringen heb uit die tijd. Ik weet nog wel toen ik weer voor de eerste keer huilde en verdriet voelde en dat was best wel gek!

Vooral in het begin was meer gaan eten dus erg belangrijk, maar ik denk dat er uiteindelijk iets heel anders ervoor heeft gezorgd dat ik echt afscheid heb kunnen nemen van mijn anorexia.

Wat mij uiteindelijk over mijn eetstoornis heen heeft geholpen is dat ik mijn eigenwaarde weer terug heb gevonden, dat ik mezelf nu goed genoeg vind, dat ik vind dat ik er mag zijn en dat ik mijn perfectionisme wat heb losgelaten. Wat zeg ik, dat ik af en toe gewoon zo gek als een deur ben en het me niet uitmaakt wat een ander daarvan vindt.

Wat doe ik in mijn praktijk?

In mijn praktijk wil ik jou begeleiden om weer “normaal” te gaan eten. Ik werk hiervoor met het Gewoonetendieet. De nadruk ligt niet steeds op het eten, maar aandacht voor jou als persoon staat centraal. Hoe kunnen we jouw eigen persoon weer terughalen en ervoor zorgen dat de eetstoornis naar de achtergrond verschuift? Wat kunnen we eraan doen om er uiteindelijk voor te zorgen dat de eetstoornis vertrekt? Hoe ga je om met de intense angst om weer te gaan eten, om aan te komen en om uiteindelijk jezelf weer oké te vinden.

Er is zoveel niet te begrijpen aan een eetstoornis, niet voor je omgeving en (in ieder geval in mijn geval) niet voor jezelf. Het is ook niet belangrijk om de eetstoornis volledig te begrijpen, wel om ervan te herstellen. Ook al lijkt het misschien niet altijd zo, het leven is te mooi om te laten beheersen door die overschreeuwende eetstoornis-stem in je hoofd en ik wil jou ondersteunen om hier tegenin te gaan. Dat is niet altijd makkelijk en daarom hoef je het ook niet alleen te doen.

Alvast verder kijken voor hulp? Op internet zijn ook mooie websites voor eetstoornis herstel. Kijk hiervoor onder andere op:

www.proud2bme.nl

www.humanconcern.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *