Liefde voor jezelf

Vandaag is het Valentijn, de dag waarop je jouw geliefde extra aandacht geeft. In principe een mooi iets, behalve dan dat ik vind dat het erg commercieel geworden is over de jaren. Wel vond ik dit een mooi moment om stil te staan bij jouw liefde voor jezelf. Geïnspireerd op een bijeenkomst van de Slankclub van Tini’s afslankpraktijk en een tekst van Nanette van Ham (Copyright Nannet van der Ham – 1e blz. uit het boek Spiritueel Afvallen ISBN 978-9025901684) wil ik je hierbij laten stilstaan. Afgelopen dinsdag heb ik dit gedaan tijdens mijn Slankclub en er kwam een mooi gesprek door op gang.

Voel jij liefde voor jezelf?

Weet je, je komt in je leven veel mensen tegen. Sommige mensen blijven, de meesten gaan weer. Maar jezelf, daar moet je het je hele leven mee doen. Toch kom ik het zó vaak tegen dat mensen ontzéttend lief zijn voor anderen, terwijl ze zichzelf constant ‘de grond in boren’, of ontzettend hoge eisen stellen aan zichzelf. Zo ook met eten. Wel voor anderen koken of ontbijt maken, maar niet voor jezelf. Wel het fruit meegeven naar school voor de kinderen, maar zelf niet pakken.

Ben je dit zelf dan niet waard? Waarom is het voor anderen wel belangrijk en voor jezelf niet? Durf jij jezelf af te vragen of je wel liefde voor jezelf voelt? Voel je liefde voor jezelf?

Wat doe jij met jouw lijf?

Kijk, je lijf is over het algemeen best wel sterk en kan best wel veel aan. Maar, wanneer bepaalde dingen te lang duren, of te vaak voorkomen, dan gaat het een keer mis. Je lijf gaat tekenen vertonen van gebreken, van ongemak. Deze signalen geven aan dat er iets niet helemaal goed zit.

Een voorbeeld is de hectiek van alle dag. Over het algemeen is ons leven vol. Op de vraag “hoe gaat het?” durf ik te wedden dat meer dan de helft antwoord, “goed, druk!” (ikzelf helaas ook (te) vaak). Er is altijd werk te doen en geen, of steeds minder tijd voor rustig eten, rustig zitten, of even niks doen. De signalen die je lijf geeft dat het niet goed is worden vaak niet opgemerkt. We halen ‘even snel’ wat te eten, nemen een paracetamol als we teveel ongemak hebben en gaan door.

Liefde voor jezelf

Jarenlang stoppen we van alles in ons lichaam. Vaak zelfs zonder te proeven, zonder te kauwen en zonder erbij stil te staan wat we eten en drinken. Deze (voedings)middelen bevatten vaak veel kunstmatige (soms schadelijk) E-nummers, alcohol, synthetische stoffen en, in het geval van sigaretten: nicotine.

Resultaat? Je hebt steeds minder energie, wordt steeds prikkelbaarder (is dat een woord?) en je lijf functioneert niet optimaal. Is dat wat je wil?

De eerste stap voor meer liefde voor jezelf

De eerste stap voor meer liefde voor jezelf is: luister naar je lichaam en ben dankbaar voor je lichaam. Als je jouw lijf zou omschrijven, welke woorden zou je dan op schrijven? Woorden van dankbaarheid, of woorden van verontwaardiging.

Schrijf eens op wat je voelt in je lichaam. Alle pijntjes, tintelingen, warmte, kou. Alles wat je voelt geeft jou informatie over je lichaam. Negeer dit niet!

Liefde voor jezelf door de juiste voeding

Liefde voor jezelf

Weet je, je lichaam is helemaal niet gemaakt voor al die onnatuurlijke stoffen die ik hierboven noemde. Vaak weet je lichaam ook niet precies wat ermee moet gebeuren en het kan zijn dat ze opgeslagen worden als vet. Jarenlang gaat het goed, want ons lichaam laat ons niet zo snel in de steek, maar uiteindelijk uit dit zich in allemaal kwaaltjes of zelf ernstige ziekten waarvan bewezen is dat ze het gevolgen zijn van ons eigen gedrag.

Geef je lichaam dus ook de juiste voedingsstoffen. Zo min mogelijk bewerkte voeding. Voldoende groente en fruit, vezels en eiwitten. Beweeg voldoende en neem voldoende rust.

En het belangrijkste misschien wel:

Stop met lijnen!     

Al die verschillende diëten die je lichaam tekort doen, gaan jou op de lange termijn echt niet verder helpen. Wat afvallen eigenlijk is: lief zijn voor je lichaam, goed willen zorgen voor jezelf. Luister naar de signalen van je lichaam, luister naar je lijf.

“Zorg goed voor je lichaam, het is het enige lichaam dat je hebt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *