Makkelijker gezegd dan gedaan

Kijk, ik schrijf wel makkelijk dat je contact met me op kan nemen als je vragen hebt over je eetpatroon, niet meer weet wat je nu zou moeten eten, wat af wil vallen, aan wil komen, of geen normale relatie met voeding meer hebt, maar is dit wel zo makkelijk? Volgens mij is dit namelijk makkelijker gezegd dan gedaan en hier zijn volgens mij verschillende redenen voor.

Wat maakt het makkelijker gezegd dan gedaan?

Ik heb al zoveel geprobeerd

De voornaamste reden die ik in mijn praktijk tegenkom is dat mensen al verschillende dingen hebben uitgeprobeerd. Crashdiëten, shakes, sporten, extreem weinig eten, koolhydraatarm, detox, brooddieet, eiwitrijk, ketogeen, pioppi, intermittent fasting, 1 cheatmeal per week, etc. Ik zie vanalles voorbij komen. Waarom zou je dan nóg iets gaan proberen. De rest heeft ook niet geholpen, waarom zou dit dan wel helpen? Of je bent helemaal klaar met diëten.

Albert Einstein

Midden tussen de problemen liggen kansen

Het moet me alleen toch ook lukken?

Dit is meer het hulp zoeken zien als een ‘persoonlijk falen’. Het is je alleen niet gelukt, dus je hebt gefaald. Spoiler alert. Je hoeft het niet alleen te kunnen.

Het kost geld

Dat betekent dat je moet investeren in jezelf. Het is namelijk geld dat je aan jezelf uitgeeft, voor jezelf. En dit is ook echt iets onder de noemer ‘makkelijker gezegd dan gedaan’. Want, vind je dat jezelf waard? Of ga je eerst geld uitgeven aan anderen (kids willen op paardrijden, partner wil nieuwe velgen onder de auto, stuk van de hypotheek dat afbetaald moet worden, etc.). Allemaal heel reëele opties, hoe ga je daaruit kiezen?

Gedragsverandering is lastig – de echte makkelijker gezegd dan gedaan

Tegelijkertijd weet je dat als je mij belt of een berichtje stuurt je niet meer door kan gaan met je oude vertrouwde leventje. Van de ene kant wilde je dit ook niet, want er zit ergens een ontevredenheid. Van de andere kant is het wel lekker veilig, makkelijk en kost het weinig (mentale) energie. Ik ga je weer laten nadenken en dat kost toch echt wel wat meer energie.

Je hoeft het niet alleen te doen – het enige niet makkelijker gezegd dan gedaan

Maar weet je, je hoeft het dus niet alleen te doen. Je hebt misschien al zoveel geprobeerd, wat schijnbaar niet (voldoende) hielp. Waarom niet? Waarom heb je je je bekende gedrag nodig en hou je dat in stand? Hier gaan we samen naar zoeken en doordat we vervolgens de oorzaak aanpakken heb je straks je oude gedrag niet meer nodig.

Bovendien, het hoeft je dus niet alleen te lukken. Zelf zit je vast in een soort ‘tunnelvisie’ en een blik van buitenaf kan je vernieuwende inzichten geven. Betekent inderdaad wel dat je mag investeren in jezelf. Soms wordt dit je ontnomen omdat de zorgverzekeraar het vergoed, maar anders mag je geld uitgeven aan jezelf. En dat is voor veel vrouwen die ik tegenkom erg lastig. Maar weet je, als jij lekker in je vel zit kan je je omgeving veel meer geven dan in geld uit te drukken is.

En ja, gedragsverandering kost energie en daardoor zullen er momenten komen dat je minder gemotiveerd bent en je minder in gaat zetten. Dat geeft niet, maar is wel een leermoment. Soms duurt dit 1 jaar, soms een maand en soms enkele dagen, maar samen gaan we kijken hoe je die energie weer terug kan vinden.

Betekent wel dat je gaat werken aan jezelf en dat kan spannend zijn, want wat komt er boven? Ook niet gek dat het spannend is. Komt ook nog bij, wat gaat ze zeggen? Wat gaat ze vragen? Maar weet je, jij hebt de lead over wat jij wil vertellen. Ik kan je hoogstens verleiden tot het vertellen van sommige dingen waarvan ik denk dat ze jou in de weg staan.

Makkelijker gezegd dan gedaan
Je hoeft het niet alleen te doen

Makkelijker geschreven dan het complete gevoel gevat

En tuurlijk, spelen er nog veel meer dingen omheen waardoor het makkelijker gezegd dan gedaan is om even een berichtje te sturen. En weet je, dat snap ik. Ik zou ook een tijdje wachten voordat ik naar iemand toe zou gaan. Dat geeft niet.

Wat ik je wel mee wil geven, is dat je altijd even kan bellen voor een oriëntatie en we kunnen altijd vrijblijvend een keer afspreken om kennis te maken. Het moet namelijk wel goed voelen voordat we een traject in gaan.

Heb jij nog een andere ‘makkelijker gezegd dan gedaan’-reden? Laat het me weten!

Liefs,

Mieke

P.S. contact me via dit formulier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *