Mijn eigen lijn

In september kan je dus bij uMiek starten met het leefstijlprogramma ‘Volg je eigen lijn’. Nu dacht ik, dat het ook leuk zou zijn om eens mijn eigen lijn met jullie te delen. Heb ik een eigen lijn? Lukt het mij om die te volgen? Hoe heb ik mijn lijn gevonden? Ik ga proberen jullie hier antwoord op te geven, beginnende met de laatste vraag.

Hoe heb ik mijn eigen lijn gevonden?

Als je mij en mijn praktijk al even volgt middels de blog, dan weet je dat ik mijn lijn niet altijd goed voor ogen had. Tijdens mijn periode met anorexia was er namelijk altijd een stemmetje die mij vertelde dat het allemaal toch niet goed genoeg was. Voor mijn gevoel moest ik daar toen naar luisteren. Vertelde die stem mij de waarheid. In werkelijkheid trok die stem me alleen maar verder weg van mijn eigen lijn. Doordat ik inmiddels giga ondergewicht had, lukte het me niet zelf meer om hier tegenin te gaan. Middels een opname en verschillende therapieën lukte dit uiteindelijk wel. Beetje bij beetje vond ik weer een gezondere lijn, maar was dit mijn eigen lijn?

Ik zou nu zeggen: nee. Mijn eigen lijn heb ik pas gevonden toen ik uiteindelijk de eetschema’s en eetlijsten los ging laten en mijn eigen eetpatroon koos (met vallen en opstaan) en ik heb hem pas écht gevonden toen ik klaar was met studeren en ook op levensgebied mijn eigen pad uit ging stippelen. Wat wil ik met mijn leven? Waar wil ik over een paar jaar graag staan? Kan ik genieten van het moment? En hoe blijf ik me persoonlijk ontwikkelen? Waren én zijn voorbeelden van vragen die hierbij een rol spelen.

Heb ik nu een eigen lijn?

Deze vraag schreef ik zo makkelijk op, maar ik vind het moeilijk om hem te beantwoorden. Ik twijfel, omdat er bijvoorbeeld totaal geen ritme of structuur in mijn weken zit. Elke week is anders. En juist dat is mijn lijn denk ik. Juist die variatie, juist die (gedeeltelijke) vrijheid om dingen in te plannen, juist het niet per se elke avond thuis zijn om te eten. Is dit een energievretende lijn? Jup, dat wel. Werkpuntje voor mezelf: Genoeg rust in blijven bouwen, plannen en nee durven zeggen.

Lukt het me om mijn eigen weg te volgen?

Ook een vraag die makkelijker opgeschreven dan beantwoord is. Over het algemeen lukt dit zeker. Qua voeding sowieso wel denk ik. De ene keer wat gezonder, de andere keer wat minder gezond. De ene keer wat meer, de andere keer wat minder (afhankelijk van hoeveel honger ik heb). Elke dag voldoende fruit, groente en vezelrijke producten, soms plantaardig, soms dierlijke producten, maar altijd vegetarisch (nu ben je vast nieuwsgierig naar die reden: begon toen ik het zielig vond voor de dieren toen ik klein was, nu vanwege milieu en toch ook nog wel dierenwelzijn).

Loopt mijn lijn altijd de goede kant op?

Nee, dat zeker niet. Ik denk ook niet dat je dat van jezelf kan verwachten. De kunst is: signaleren, observeren, plan maken om te veranderen en veranderen. Klinkt makkelijk, is het niet. Zo ook met eetgewoontes. Bewustwording, wat en hoe ga ik het veranderen, en dan veranderen. En, zo’n proces heeft tijd nodig. Soms een maand, soms een half jaar, soms een jaar en soms ook langer. Gewoontes heb je niet van vandaag op morgen, dus zijn ze ook niet zomaar weg. Je eigen lijn heb je ook niet zomaar even gevonden, maar ik wil je wel een steuntje in de rug geven in de vorm van de 12-weekse (6x) begeleiding.

Ben jij klaar om jouw eigen lijn te ontdekken?

P.S. Niet in de buurt van Berghem? Volg je eigen lijn start ook op andere plekken in Nederland. Kijk hier waar: http://www.gewoonetendieet.nl/door-wie#indebuurt

Mijn eigen lijn
Ook af en toe buiten de deur eten past binnen mijn eigen lijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *