Neem de tijd om te veranderen

“Neem de tijd” is eigenlijk iets wat ik heel veel mensen mee wil geven. Geef jezelf de tijd om de kilo’s die je kwijt wil, kwijt te raken, of de kilo’s die je aan wil komen aan te komen. Geef jezelf de tijd om aan een nieuw patroon te wennen, om je gedrag te veranderen. Gedragsverandering is niet makkelijk, het kost tijd om een oud patroon te doorbreken en te vervangen door een nieuw, behulpzamer patroon. Neem de tijd. Echt. Neem ook de tijd om stil te staan bij deze veranderingen, dat gaat je helpen bewuster te kiezen en te leren tijdens jouw proces. Voor degenen die mij kennen klinkt dit misschien wat controversieel. Ik, die altijd doorgaat, die een blog schrijft over ‘neem de tijd’. Maar ik heb gemerkt, pas wanneer ik stil sta, heb ik ruimte om vooruit te gaan en dat wil ik ook aan jou meegeven.

Neem de tijd, er is genoeg

Neem de tijd

Ik gebruik hier even een uitspraak van Loesje, want echt, tijd is er genoeg, dat is een feit. Feit is ook dat tijd die geweest is, niet meer terug komt. Kies dus bewust hoe jij je tijd in wil vullen. Wil je jezelf continu gestresst of opgejaagd voelen? Wil je continu opletten op wat je in je mond stopt? Wil je jezelf continu dingen ontzeggen/verbieden? En die keuze gaat niet altijd ‘goed’ of zoals jij dat jezelf hebt voorgenomen. Vaak gedraag je jezelf al jaren op een bepaalde manier en deze gedragsverandering kost tijd. En die tijd is er dus genoeg. Vaak willen we snel resultaat, maar heb je dan wel wat geleerd? Is jouw resultaat dan wel blijvend?

Sta eens stil bij stil staan

Deze boekenlegger kreeg ik eens bij een nascholing van Gewoon Leven Nu. Natuurlijk kan je deze op verschillende manieren uitleggen. Ik wil hem in deze blog gebruiken rondom het thema ‘Neem de tijd’. Neem de tijd om stil te staan bij jouw proces. Waar ben je nu? Vanuit welke positie kwam je? Of, waar wil je misschien nog naartoe? Of misschien ben je er wel al? Wat heb je geleerd? Wat heb je nog nodig?

Of, wat meer letterlijk? Wat maakt dat jouw proces nu, op dit moment stagneert? Wat maakt dat je steeds niet verder komt dan een bepaald punt? Je zal merken, wanneer je meer vragen aan jezelf gaat stellen, je ook meer antwoorden gaat krijgen, je meer over jezelf te weten komt en er mogelijkheid voor groei ontstaat. Misschien wel de mogelijkheid voor groei waar jij naar op zoek was!

Mijn ervaring met ‘neem de tijd’

Ik schrijf deze blog natuurlijk niet vanuit het niets. De laatste tijd gebeurt er vanalles in mijn omgeving en ik merk mijn eigen vluchtstrategie weer opkomen. Blijf maar zoveel mogelijk bezig, dan hoef ik nergens mee te ‘dealen’. Doe ik al jaren. Voor mij ontzettend makkelijk. Gewoon zorgen dat ik geen tijd meer heb om mezelf bezig te hoeven houden met bepaalde dingen. Maar, het zorgt er niet voor dat ik mezelf ontwikkel, want ik blijf in mijn patroon. Om iets te bereiken wat je nog nooit heb gehad, zal je iets moeten doen wat je nog nooit hebt gedaan. Voor mij: tijd nemen. Rust zoeken. Van een afstandje kijken naar situaties en, voelen. Wat doet een bepaalde gebeurtenis met me? En bij mij kost dat tijd. Maar, die tijd betaalt zich dubbel en dwars terug. Niet direct in geld, maar wel in groei. En rust. En energie.

Neem jij de tijd?

Ik wil jou deze week eens uitdagen om ook eens de tijd te nemen. Na te denken. Wil je doen wat je nu doet? Of doe je het omdat je het altijd hebt gedaan? Je hebt een keuze! Maar om die keuze te maken heb je tijd nodig. Vandaar dus mijn boodschap: Neem de tijd.

In mijn consulten neem ik met jou de tijd om passende keuzes voor jezelf te (gaan) maken en vaak is ‘tijd’ een belangrijke factor. Wil ik graag afsluiten met deze quote van omdenken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *