Niet meer lijnen

Gisteren kreeg ik, tussen de regels door, eigenlijk zo ongeveer het grootste compliment wat ik in mijn praktijk kan krijgen. Het ging over lijnen. Of eigenlijk, niet meer lijnen. Ik vond dan ook dat ik hier wel een blog aan mocht wijden. Jullie weten vast dat ik aangesloten ben bij het Gewoonetendieet. Om aan te geven waarom ik dit oppakte als een zo’n groot compliment zal ik je eerst nogmaals vertellen waarom ik coach volgens het Gewoonetendieet en vervolgens hoe het begeleidingsproces is verlopen.

Het Gewoonetendieet en lijnen

Niet meer lijnen

Goed, ik coach dus volgens het Gewoonetendieet. Dit houdt in dat ik je niet op dieet ga zetten. Je gaat dus in principe niet lijnen. Door middel van het in kaart brengen van de oorzaken van jouw eetgedrag gaan we zoeken naar een eetpatroon dat bij jou past. In de basis doe ik dit vanuit de Richtlijnen Goede Voeding, door het Voedingscentrum vertaald in de, meer bekende, schijf van vijf. Vanuit die basis gaan we kijken wat bij jou past, waar jij je prettig bij voelt en hoe jij keuzes kan maken waar jij je, liefst levenslang, prettig bij voelt. Dit, zodat je jouw ‘nieuwe eetpatroon’ vol kan houden.

Doordat we kijken naar jouw oorzaken, komt het soms voor dat gesprekken helemaal niet over voeding gaan. Je komt dan weliswaar misschien naar me toe omdat je nu toch echt vindt dat je moet gaan lijnen, maar uiteindelijk komen we bij een heel ander punt uit dat aandacht behoeft, zodat je uiteindelijk ook betere eetkeuzes kan gaan maken. Dat kan.

Begin van een traject

Als je een traject bij mij begint vraag ik je wel altijd wat je doel is. Het maakt hiervoor niet uit of je bij me start in de Slankclub of individueel. Vaak hoor ik dan dat mensen 10-20 kg kwijt zouden willen (soms ook minder, sommigen willen aankomen, kan ook. Ik schrijf hier enkel wat het meest voorkomt). Vervolgens vraag ik dan eigenlijk altijd wanneer de laatste keer is dat je dat gewicht hebt gewogen. Ik wil namelijk dat we naar een realistisch doel toewerken.

Van altijd aan het lijnen tot niet meer lijnen

Nu komen er natuurlijk redelijk wat mensen die al verschillende keren aan het lijnen zijn geweest. Stiekem vind ik dat altijd wel heel leuk. Aan de slag om eraan te werken dat het dit keer wél gaat lukken. Zonder te lijnen. In het begin hebben de meesten vaak wel het gevoel aan het lijnen te zijn, maar gisteren hoorde ik dus opeens de zin: “Ik ben ook niet meer aan het lijnen”. Terwijl ik in het begin ook gehoord had “Ik zal altijd blijven lijnen”.

Hier heb ik dus echt meer één woord voor: FAN-TAS-TISCH. Niet meer aan het lijnen zijn, maar toch beetje bij beetje op een gewicht komen dat bij jou past, mét veranderde mindset en veranderde manier van keuzes maken. Gewoon kunnen gaan lunchen, mee uiteten kunnen en ook een keer een chipje meepikken, het kan dus gewoon écht. Je hoeft dus écht niet te lijnen om op een gewicht te komen dat bij jou past.

Dit wil ik wel even toevoegen

De grap is wel, dat ze in het begin zei zo’n 15 kg kwijt te willen en schijnbaar heb ik toen voorzichtig gezegd dat dat wel eens te hoog gegrepen zou kunnen zijn. Maar kijk nu, minder dan een jaar later is dat doel dus wél bereikt, samen met het niet meer aan het lijnen zijn. Ook al doet iedereen die bij mij komt het uiteindelijk zelf. Zulke resultaten (en dan vooral wat er qua gedrag gebeurt) maken mijn werk toch echt fantastisch?!

Ook voorgoed stoppen met lijnen?

Raak je nu gemotiveerd van dit verhaal? (Snap ik!) En wil je ook niet meer lijnen en jezelf tegelijkertijd lekker in je lijf voelen? Kijk dan even bij mijn Septemberactie “Volg je eigen lijn”. Samen met meerder consulentes van het Gewoonetendieet starten we begin September en middels zes praktische bijeenkomsten of een-op-een coachingsessies gaan we op zoek naar jouw lijn.

Volg je eigen lijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *