Regelmaat, Rust, Ritme

De drie R’s: Rust, Ritme, Regelmaat kennen we waarschijnlijk allemaal. Ik heb ze in de titel een klein beetje omgedraaid, omdat ik het vandaag wil gaan hebben over regelmaat. Niet dat rust en ritme niet belangrijk zijn, maar om 1 van de drie eruit te lichten, want: “Wat is nou regelmaat?”, “Hoe creëer je regelmaat in een druk leven?” en “Waarom is regelmaat nou zo belangrijk voor ons?

Nu de scholen weer zijn begonnen, proberen we langzaamaan allemaal de draad van alledag weer op te pakken. Na een periode van op onregelmatige tijden opstaan, eten en dingen gaan doen gaan we weer terug naar het ritme. We moeten nu toch wel echt weer gezond(er) gaan eten, het sporten weer oppakken, op tijd opstaan en om 17.00 het eten klaar hebben, zodat de kinderen daarna op tijd naar bed kunnen. De regelmaat van alledag is weer terug. Even wennen, maar best fijn, toch?

Wat is nou regelmaat?

Volgens de Vandale is regelmaat:

re·gel·maat (de; v(m))

1 ordelijke schikking

Ordelijke schikking, ja, ja… Het houdt volgens mij eigenlijk in: Dingen min of meer in een bepaalde volgorde (ordelijk) doen, keer op keer. Zo worden dingen voorspelbaar en dat vinden wij mensen nou eenmaal fijn.

Waarom vinden we voorspelbaarheid en regelmaat nu zo prettig?

Ook al lijkt het door alle populaire uitspraken op internet zoals “Ga eens buiten je comfortzone, dan ontdek je nieuwe dingen”, “Probeer elke dag iets nieuws!” of de wereldreis van Pietje dat gewoon thuis zijn en in je ritme blijven ontzettend saai en ouderwets is, het is zo slecht nog niet.

Buiten je comfort zone gaan, je regelmaat doorbreken, zorgt voor stress. Regelmaat vermindert stress. Wanneer je geen regelmaat zou hebben, zou je elke dag ontzettend veel beslissingen moeten nemen en dat kost op zijn beurt weer ontzettend veel energie. Moet je eens nagaan dat je elke dag opnieuw zou moeten bedenken wat je allemaal ook weer nodig hebt of zou moeten doen voordat je naar je werk gaat. Gelukkig zit dit in je systeem en kan je dit op de automatische piloot en bespaart het je dus een hoop energie die je in andere bezigheden kan stoppen. Zoals bijvoorbeeld buiten je comfort zone stappen en écht nieuwe dingen ontdekken ;).

Naast het verminderen van stress, kan regelmaat ook zorgen voor een stukje verbinding. Elke avond met zijn allen om 17.30 eten aan tafel bijvoorbeeld is een mooi moment om met elkaar bij te praten over de dag en naar elkaar te luisteren.

Hoe creëer je nu regelmaat in je drukke leven?

Tsja, tegenwoordig met alle onregelmatige werktijden is de regelmaat soms ver te zoeken. Ga eens voor jezelf op zoek naar een moment dat jullie samen hebben. Kunnen jullie bijvoorbeeld tegelijk opstaan om samen te ontbijten? Elkaar op een vast moment even bellen? ’s Avonds samen eten en de tafel mooi dekken? Ga je altijd naar dezelfde supermarkt? Neem je altijd dezelfde route naar je werk? Maar ook bijvoorbeeld elke donderdagmiddag het huis poetsen, elke dinsdag boodschappen doen, of elke week naar de markt gaan kan behoren tot regelmaat. Ga voor jezelf eens na wat voor momenten jij in de week hebt die terugkomen en die je altijd op dezelfde manier doet?

En…

Stap dan eens bewust buiten je comfort zone, want buiten je comfort zone is nog zoveel te ontdekken.

Dus

Ode aan de regelmaat, zodat je bewust buiten je comfort zone kan stappen en hier nieuwe dingen kan leren!

Regelmaat, zodat je meer kan leren buiten je comfort zone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *