6 tips voor het omgaan met een verjaardag

Herken je dat gevoel? Je bent lekker bezig, eet voldoende groente en fruit, noten, zuivel, eiwitten, vezels en je drinkt voldoende. Je voelt je steeds verjaardagenergieker en lekker in je lijf. Maar dan… dan is het weekend. Vrijdagavond heb je een verjaardag, zaterdag een bruiloft en zondag ga je naar familie. HELP! Hier is overal gebak wat je echt niet af kan slaan, er worden chips en nootjes op tafel gezet waar je natuurlijk wat van moet nemen en natuurlijk wordt er ook verwacht dat je een drankje meedrinkt. Natuurlijk moet dat.

Jullie begrijpen dat ik een klein beetje sarcasme leg in het moeten en het wat aandik. Desalniettemin is dit een situatie die regelmatig voorkomt. Ik hoor vaak van cliënten dat ze tegen zichzelf zeggen dat ze eigenlijk niks mogen nemen en zich achteraf schuldig voelen.  Soms worden verjaardagen zelfs afgezegd. Ik vind dat jammer, want eigenlijk is een verjaardag ook gewoon erg gezellig, toch?! Hier heb ik zes tips voor je die het je wellicht wat makkelijk maken.

1. Keuzes maken

Op 1 staat toch wel het keuzes maken. Jij kiest namelijk zelf wat je in je mond stopt. Vaak staat er op een verjaardag alleen maar vulling, weinig voeding. Wat vind je hiervan écht lekker? En wat eet je eigenlijk enkel uit gewoonte, “omdat het er staat”? Door je bewust te zijn van de keuzemogelijkheid creëer je eigenlijk een extra stap, waardoor je minder geneigd bent onbewust vanalles in je mond te stoppen.

2. 8+

In aansluiting op het keuzes maken: geef hetgeen wat voor je staat eens een cijfer van 0 tot 10. Vind je gebak lekker? Hoe lekker? En welk gebak vind je lekker? Misschien krijgt appeltaart van jou wel een 9 als het zelfgebakken is, maar vind je de appeltaart uit de supermarkt een mager zesje. Waarom zou je het dan eten? Is het het dan waard? Eet alleen de dingen die voor jou een 8 of hoger scoren.

3. Zorg voor voldoende vulling.

Ga niet met honger naar een verjaardag. Als je honger hebt eet je meer. Op een verjaardag staat waarschijnlijk voornamelijk vulling die rijk is aan koolhydraten en vetten. Zorg dat je van tevoren wat eet met vezels en eiwitten. Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel, net als de vezels. Bovendien zijn het voedingsstoffen die je waarschijnlijk niet gauw tegenkomt op een feestje, terwijl je ze wel nodig hebt. Neem bijvoorbeeld een bak mager kwart met fruit en wat havermout, of een omelet met groente, of een volkoren boterham met 30+-kaas en komkommer en tomaat. Of een van deze lekkere salades die je hier en hier vindt. Je zal merken dat je maag nog gevuld is wanneer je naar de verjaardag gaat, waardoor je hier minder de behoefte voelt om iets te nemen.

4. Durf “Nee” te zeggen

Dit is iets wat ik regelmatig hoor: “Ja maar, als ik nee zeg zijn ze beledigd”, “Als ik nee zeg vinden ze me minder aardig of raar”, of “Ja maar, ze hebben het zelf gemaakt, het is niet netjes als ik het dan afsla”. Ga even terug naar punt 1. Je mag keuzes maken! Zij kiezen niet wat jij in je mond stopt, dat doe je zelf. Persoonlijk zou ik het ook gek vinden als ze je niet meer aardig vinden als je een gebakje afslaat en inderdaad, je loopt kans op het krijgen van een opmerking: “Ah pak toch gezellig wat mee” of “Ach joh, jij kunt dat nog wel hebben” zijn zinnen die ik vaak terug hoor in mijn praktijk. Ze vinden het waarschijnlijk ook echt gezellig en van 1 gebakje kom je ook echt geen kilo’s aan, maar jij maakt de keuze en dat mag. Voor jezelf, niet voor de ander.

5. Ontzeg jezelf niks

Klinkt misschien gek, want je bent bezig met een bewuste leefstijl en ik zeg tegen je dat je jezelf niks zou moeten ontzeggen. Dus dat je jezelf ook toe zou mogen staan om chips, nootjes, een wijntje of chocola te eten. Huh?

Dit is wel wat ik blijf zeggen. Ken je dat verhaal van die witte ijsbeer? Dat je daar niet aan mag denken gedurende vijf minuten? Wedden dat je die vijf minuten alleen maar aan een witte ijsbeer kan denken? Zo werkt het ook met dingen niet mogen van jezelf. Dingen die je niet mag worden alleen maar interessanter!

Ga jij dus naar een verjaardag met als instelling: “Ik ga niks nemen”, dan durf ik er mijn hand voor in het vuur te steken dat die verjaardag een marteling voor je wordt, want je wil ondertussen ontzettend graag iets nemen, juist omdat het niet mag. Ga weer even terug naar punt 1 & 2 en geniet van wat je in mond stopt!

Illustratie bij de witte ijsbeer

6. GENIET

Last but not least: Geniet! Echt waar, dat is zó belangrijk. Een verjaardag is vaak een gezellige bijeenkomst van familie, vrienden, kennissen, collegae en buren. Het is een kans om bij te praten, om nieuwe mensen te leren kennen, om elkaar beter te leren kennen, om elkaar te laten zien dat je om elkaar geeft en om het leven te vieren! Een verjaardag is niet vanzelfsprekend, het is niet vanzelfsprekend dat je ouder wordt en dit in gezondheid met elkaar mag vieren. Dit is dus echt wel een feestje waard met alle mensen om je heen waar je om geeft. Het leven is een feestje en je mag zelf de slingers ophangen!

Stiekem vind ik het eigenlijk gek dat we dit maar 1x per jaar vieren! Waarom niet elke dag? Oké, misschien is dat een beetje onpraktisch… Goed, 1x per jaar dus. Maar geniet er dan ook van voor een heel jaar!

En jij?

Hoe doe jij dit? Hoe ga jij om met verjaardagen? Ik ben nieuwsgierig, dus laat het me weten in een reactie onder mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *