Verwachtingen van anderen

Ik schrijf toch het makkelijkst als ik schrijf over dingen die in me opkomen, of dingen die ik tegen kom in mijn praktijk. Dat vind ik leuk, het voelt als schrijven over iets relevants en ik geef je door middel van mijn blogs toch graag ‘een kijkje in de keuken’. Voor een echt kijkje in de keuken kan je de blogs van Puck lezen. Zo kwam ik er vandaag bij om een stukje over verwachtingen te schrijven. We hebben ze allemaal en we handelen er vaak naar. Dit kan ontzettend handig zijn, maar soms ook heel wat (onnodige) kopzorgen met zich meebrengen.

Het nut van verwachtingen

Voordat het lijkt alsof ik je wil vertellen dat het hebben van verwachtingen alleen maar onhandig is wil ik eerst even stil staan bij het nut, of de kracht van verwachtingen. Zonder verwachtingen, voorspellingen over hoe iemand zal reageren, gedrag dat past bij een bepaalde situatie (als iemand richting aangeeft naar rechts betekent dit in principe dat diegene naar rechts gaat) en bijvoorbeeld verwachtingen in een taakverdeling zou het leven wel erg complex worden. Wanneer er geen verwachtingen zouden zijn, zouden we over alles na moeten denken en voor alles navraag moeten doen. Verwachtingen kunnen dus onwijs handig zijn.

Communiceer wat je verwacht

Maar, hier wil ik een grote maar bij plaatsen. Verwachtingen zijn pas handig als we weten dat iets van ons verwacht wordt, of dat een ander weet dat je iets van hem of haar verwacht. Het is dus belangrijk dat er over een verwachting gecommuniceerd wordt. Wat er in de praktijk vaak gebeurd is dat jij zelf iets heel belangrijk vindt en dan een soort ‘automatisch’ ook verwacht dan anderen hetzelfde denken.

Kort voorbeeld om dit hopelijk wat duidelijker te maken. Misschien vind je het zelf belangrijk om afval te scheiden en verwacht je dat je partner dit dus ook doet. Maar, het gaat hier om jouw principe en een verwachting dat jouw partner ook dat principe heeft en dus ook afval scheidt. Of dat je partner weet dat dit jouw principe is en dus ook afval scheidt. Maar, misschien heeft je partner wel een hele andere instelling en gooit hij alles gewoon bij elkaar in de kliko. Zolang jij jouw verwachting niet communiceert zal hij dus ook niet automatisch alles gaan scheiden.

Verwachtingen invullen

Andersom zijn verwachtingen ook niet altijd even handig. In mijn praktijk hoor ik regelmatig dat mensen op of in hun werk op hun tenen lopen omdat ze verwachten dat anderen verwachten dat zij dit doen, en dat ook, en oh, dat ook Lees die zin inderdaad maar eens twee keer: “ze verwachten dat anderen verwachten”. Zo complex is het. Jij maakt dus in jouw hoofd een verwachting over wat iemand anders zou verwachten. Dit, terwijl je helemaal niet weet wat een ander verwacht.

Kort voorbeeld om ook dit duidelijker te maken. Stel, je collega gaat op vakantie, maar de hoeveelheid werk (die je normaal met zijn tweeën doet) verandert niet. Je kan dan verwachten dat je werkgever verwacht dat jij dit wel even oplost. Dit, met als resultaat: overwerken, vermoeidheid en uiteindelijk minder tijd voor thuis. Maar, dit doe je, want dit wordt van je verwacht. Toch? Maar klopt jouw verwachting eigenlijk wel? Wordt dit wel van je verwacht? Ook hier is communicatie ontzettend waardevol, want waarom vraag je niet even wat er van je wordt verwacht?

Stress door onrealistische verwachtingen

Zulke verwachtingen, twee kanten op, die niet worden vervuld of die niet kloppen met wat er daadwerkelijk verwacht wordt, kunnen voor onwijs veel stress zorgen. Stress, die weggenomen kan worden door, je raad het al, communiceren. Communiceer jouw verwachtingen, vraag wat anderen verwachten en ga ook na of het realistisch is wat jij verwacht en wat anderen van jou verwachten. Past dit binnen jouw lijn? Jouw leven? Kan je deze verwachtingen vervullen?

Volg je eigen lijn

Ik zoek graag met je mee naar deze antwoorden binnen mijn praktijk. Een mooi moment om te starten kan wellicht in september zijn met het leefstijlprogramma “Volg je eigen lijn”. We starten met vele consulenten van het Gewoonetendieet tegelijk. Volg jij jouw eigen lijn? En ben je blij met de lijn die je aan het volgen bent? Wat verwacht je eigenlijk van jezelf? En zijn deze verwachtingen wel zo realistisch? Stof tot nadenken en misschien wel een idee voor een volgende blog.

Wat zijn jouw verwachtingen?
Passen jouw verwachtingen binnen jouw lijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *