Voor altijd jouw summerbody

Afgelopen weekend was het ontzettend mooi weer. Heb jij je korte broek aangetrokken? Voelde jij jezelf comfortabel in je bikini? Of was dit jouw motivatie om nog even extra hard aan jouw summerbody te gaan werken? Even een paar weekjes streng zijn voor jezelf, om daarna weer alles los te laten? Ik wil niet zeggen dat dit verkeerd is hoor. Maar zou je niet veel liever altijd een summerbody hebben?

Smaller sooner reward vs. larger later reward

Van nature zijn wij geneigd om te kiezen voor snelle, kleinere beloningen in plaats van geduldig te wachten op beloningen waar we veel meer aan hebben. We willen snel resultaat, een piek in onze dopamine, in plaats van geleidelijk resultaat. Voor de geïnteresseerden, kijk eens naar het onderzoek over ‘intertemporal choice’. Of kijk het filmpje van het marshmallow experiment (fantastisch filmpje trouwens!). Het lijkt ook zo te zijn met afvallen / op een gezond gewicht komen. Liever gisteren nog dan vandaag. Dan maar aan de shakes, heb ik in ieder geval resultaat. En resultaat zorgt voor activatie van ons beloningssysteem, dat maakt ons blij en dus gaan we door. Totdat het uiteindelijk niet vol te houden is (heel je leven shaken lijkt me geen goed idee), we weer terugvallen in ons oude patroon en we na een paar maanden winter weer opnieuw kunnen werken aan onze summerbody.

Duurzame summerbody

Sonde eigenlijk, toch? Waarom niet gewoon altijd die summerbody. Waarom alleen in de zomer? Wil je in de winter niet lekker in je vel zitten? En trouwens, het gaat nu even om uiterlijk, maar bedenk je eens wat het met je lichaam, met je stofwisseling doet als je gaat ‘crashen’, om het zo maar eens te noemen, en er dan weer alles in stopt zoals je het van tevoren gewend was. Kijk maar eens hoe jij reageert als je maandenlang onder hele hoge werkdruk hebt gewerkt en je dan opeens vrij hebt. Vaak word je dan ziek, toch? Je lichaam geeft een extreme reactie. Gaat het dus ook doen als jij na het opletten voor je summerbody weer gewoon gaat eten. Resultaat? In plaats van -15 kg, + 25 kg.

Voeden in plaats van vullen

Wil je je lichaam geen voedingsstoffen geven, het iets geven waar het iets mee kan? Het geven wat het nodig heeft? Zodat het jou energie kan geven? Als jij je lichaam geeft wat het nodig heeft, geeft het jou ook wat jij nodig hebt. Ik ga jou dus niet begeleiden naar jouw summerbody. Of wel, maar dan naar een duurzame summerbody. Een summerbody die zomer en winter blijft. Iets wat voor jou werkt.

Summerbody

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *