Wat is jouw betekenis van eten?

Door een van de laatste blogs van Jip Sanders (zie hier) kwam ik erop om deze blog te schrijven. Jip schreef in haar blog wat voor betekenis eten voor haar heeft.

Betekenis van eten

Jip schreef als eerste de definitie van de Van Dale: “Voedsel tot zich nemen”. Vervolgens schreef ze haar eigen opvatting: “Je eet niet even snel omdat je lichaam voedingsstoffen nodig heeft maar vooral omdat eten lekker kan zijn, je samen kunt genieten van het moment en eventjes niet hoeft te denken aan die stressvolle werkdagen van afgelopen week.”

Dit vind ik een hele mooie, positieve beschrijving. Ik bedacht me dat dit voor mij op dit moment ook geldt. Op dit moment kan ik echt genieten van een avond barbecueën met vriendinnen, of met mijn vriend stokbrood eten op de bank, of samen uiteten gaan onder het genot van een drankje. Ik vind het heerlijk en het gaat mij op dat moment niet alleen om het eten. Eten zorgt dan voor zoveel meer!

Keerzijde

Toch, is dit niet altijd zo geweest. Voor mijn eetstoornis wel, toen was het ook al zo, maar op een gegeven moment veranderde die betekenis voor mij. Eten werd toen een bron van controle en een bron van onrust. Was er eten, dan ging ik een plannetje maken hoe ik het zou gaan doen. Ik wist dat het gezellig zou moeten zijn en ik wilde niets liever dan dit ook zo te ervaren, toch voelde dit voor mij niet zo op dat moment.

Ook in mijn praktijk kom ik dagelijks mensen tegen voor wie eten niet per se een positieve betekenis heeft. Eigenlijk is het leuk en lekker, maar ook een bron van strijd en iets om onder controle te moeten houden. Soms lukt dit wel, soms lukt dit niet en vaak gaat dit dan weer gepaard met schuldgevoelens. Continu wikken en wegen: Wat mag ik wel eten? Wat mag ik niet eten? Hoeveel mag ik eten? Wanneer mag ik iets eten?

Eten op gevoel

Wat ik vaak zie is dat eten gepaard gaat met ontzettend veel gedachtes en vaak wordt er meer gegeten met verstand, dan dat er wordt geluisterd naar het gevoel. Dit, terwijl je lichaam je eigenlijk vertelt waar het behoefte aan heeft. Je lichaam geeft aan wanneer je maag leeg is, of juist vol, wanneer je dorst hebt of wanneer honger. Als je te weinig vitaminen en voedingsstoffen eet word je sneller ziek en voel je jezelf energieloos en als je veel hebt gezweet of te weinig zout hebt gegeten krijg je ’s avonds zin in iets zoutigs. Bovendien, als je lange tijd niks of te weinig hebt gegeten, daalt je bloedsuiker en krijg je zin in (snelle) suikers.

Wat mij opvalt, is dat veel mensen de signalen van hun lichaam niet meer herkennen. Wanneer ik hun vraag of ze ooit honger hebben, dan kijken ze me aan of ze water zien branden. Zelfde als ik vraag naar het verzadigingsgevoel. Vaak, terwijl ze zelfs nog onder hun basaalmetabolisme (kijk in deze blog voor de betekenis hiervan) eten. Hetzelfde geldt voor verzadiging. Stap 1 is dan toch echt meer te gaan eten en registreren van honger en verzadiging.

Plezier in eten

Langzaam merk je dan ook dat het vertrouwen in het lichaam terugkomt, het honger- en verzadigingsgevoel, maar dán komen de etentjes nog. Uiteindelijk vind ik het belangrijk dat eten ook voor jou weer leuk en lekker wordt, dat je weloverwogen kan kiezen voor gezond én af en toe ongezond en dat je weer vertrouwen krijgt in je lijf want ik geloof oprecht dat eten vaak gepaard gaat met gezelligheid en samenzijn, dat eten lekker is (eet alsjebieft geen dingen die je niet lekker vindt, sonde!) en dat eten hoort bij memorabele momenten.

Nou vertel me, wat betekent eten voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *