Weekmenu, handig of niet?

Regelmatig krijg ik de vraag: “Als ik nou bij jou kom, maak jij dan voor mij een lijst met wat ik moet eten, een weekmenu?”. Geen gekke vraag opzich, maar hier heb ik altijd hetzelfde antwoord op: Dat kán ik wel doen, maar in principe werk ik niet met een weekmenu. Waarom niet? Dat zal ik je uitleggen.

De voordelen van een weekmenu

Ik snap het wel, een weekmenu heeft zeker voordelen. Het voordeel dat ik het meeste hoor is: Het is makkelijk. En dat klopt, een weekmenu is makkelijk. Je hoeft zelf niet na te denken en valt toch af. Heerlijk toch?! Bovendien geeft zo’n menu structuur, hoef je je daar ook weer niet druk om te maken, fantastisch! Maar, dit zijn de voordelen denk ik wel zo ongeveer? Als je er nog meer hebt, laat het me weten, maar ikkan er geen meer verzinnen.

Waarom ik dan toch niet met een weekmenu werk?

Voor mij, heeft het werken met een weekmenu veel meer nadelen dan voordelen. Komen ze:

  1. Je hoeft niet zelf na te denken
  2. Het pakt jouw oorzaak niet aan
  3. Het is niet jouw keuze
  4. Ik ga niet je hele leven voor jou kiezen
  5. Wat doe je met dagen die “niet in het weekmenu passen”?
  6. 2x koken?
  7. Lust je alles?
  8. En, ja dit telt ook, het kost mij heel veel tijd.

Laat ik ze één voor één even nalopen.

Je hoeft niet zelf na te denken

Huh, het niet na hoeven denken was toch een voordeel? Klopt. Voor de meeste mensen is het een voordeel, maar ik vind het het allergrootste nadeel en hij staat dan ook met stip op 1. Ik wil dat je iets leert. Ik wil dat jij leert wat jij nodig hebt. Het resultaat van een traject moet niet zijn dat ik weet wat jij nodig hebt, nee, dit moet je zelf weten. En hoe kan je daar nou achter komen als ik voor jou precies uitgeschreven heb wat je gaat eten? Je bent dan simpelweg instructies aan het volgen en ik geloof meteen dat je dat kan, maar dan kan je net zo goed op google intypen “Weekmenu x aantal kCal”, kom je er ook.

Het pakt jouw oorzaak niet aan

Dat weekmenu wat ik zou kunnen schrijven is simpelweg ‘symptoombestrijding’. Hetzelfde als wanneer je elke dag hoofdpijn zou hebben, omdat je te weinig drinkt en je maar een paracetamolletje neemt omdat je hoofdpijn dan weg is. Klopt, je voelt je hoofdpijn niet meer, maar dit is geen structurele oplossing. Je hoofdpijn is tijdelijk weg, maar omdat je de oorzaak niet aangepakt hebt zal hij altijd weer terugkomen. Dit gebeurt ook wanneer je komt om af te vallen en ik geef je een weekmenu. Grote kans dat je af gaat vallen, maar uiteindelijk kom je weer aan, omdat dit het weekmenu waarschijnlijk geen oplossing is voor waarvoor je je aanmeldt.

Het is niet jouw keuze

Kijk, als ik een weekmenu zou maken zou het zomaar kunnen dat er op woensdagavond broccoli met zilvervliesrijst en een stukje zalm op staat, gewoon omdat dat goede voedingswaarden heeft. Maar, wie weet lust je man geen zalm, heb jij geen zin in zilvervliesrijst en hebben je kinderen een hekel aan broccoli. Tsja, daar zou dan je avondmaaltijd gaan… Ik wil dus dat je zélf leert kiezen.

Ik ga niet je hele leven voor jou kiezen

In aansluiting op de vorige paragraaf. Ik ga echt niet 52 weekmenu’s per jaar voor je maken. Ik wil veel doen, maar dat gaat toch echt te ver. Dus wat nou als al jouw weekmenu’s op zijn? Moet je toch nog zelf gaan kiezen, kan ik je daar maar beter vanaf het begin in begeleiden, toch?

Wat doe je met dagen die niet in je weekmenu passen?

Hè, zaterdagavond een verjaardag, zondagmiddag bij opa en oma eten en maandagochtend heb je jezelf verslapen. Wat nu?!?!?! Je begrijpt dat deze ?!?!?! als teken van blinde paniek een tíkkeltje overdreven zijn, maar dit gaat gebeuren! Niet al jouw dagen gaan zo strak zijn als het weekmenu wat ik zou maken, dus ik ga je vanaf het begin leren om te ‘spelen’ met je dagen.

Twee keer koken? / Lust je alles?

Hier kan ik kort en krachtig over zijn en het past bij “Het is niet jouw keuze”. Ga je echt voor jezelf apart koken omdat je gezin ‘jouw’ eten niet lust? Dat is toch hartstikke onhandig? En ongezellig?

En ja, het kost mij ook veel tijd om alles precies te berekenen, wat ook helemaal niet nodig is. Het gaat erom dat je over het algemeen gezond eet, voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgt en jouw leefpatroon inricht zoals het bij jou past. Vandaar ook dat ik aangesloten ben bij het Gewoonetendieet. Doe maar gewoon, dan is het al gauw goed. Als een weekmenu de oplossing zou zijn, dan zou ik deze tijd graag investeren, maar geloof me, het gaat je niet verder brengen. Ik investeer liever tijd in jou, dan in het schrijven van een weekmenu voor jou.

Gewoonetendieet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *