Zout eten met warm weer?

Het is warm (joh). Normaal moet je al genoeg drinken, maar met warm weer zeker. Dat is natuurlijk niks nieuws! Wat je misschien nog niet wist, is hoe het zit met zout. Alles wat ik hieronder schrijf, alle getallen en theorie heb ik van de site van het voedingscentrum.

Minder zout

Wat je wellicht wel weet, is dat we als Nederlanders gemiddeld teveel zout eten. Wat we binnen zouden mógen krijgen is maximaal 6 gram zout per persoon per dag. Wat we daarentegen binnenkrijgen is een stuk meer. De helft van de volwassenen van 19-70 jaar eet meer dan 8,2 gram zout per dag. Nu denk je misschien: “Ah, 2.2 gram teveel is toch niet zoveel?!”  Klopt, 2.2 gram an sich is niet zoveel, maar wel als je het vergelijkt met de 6 gram die we dagelijks binnen zouden mogen krijgen. De helft van de Nederlanders tussen de 19 en 70 jaar eet dus zo’n 37% meer zout dan goed voor je is. Even een overzichtje van hoeveel zout er in welke producten zit, zodat je een beetje een idee hebt van waarom je zo snel aan die 6 gram per dag zit (gekopieerd van het voedingscentrum):

Voorbeelden zout per portie Gram
portie nasi goreng (kant-en-klaar) (350 gram) 3,59
pizza met tomaat en kaas (350 gram) 3,28
kop kippensoep (250 gram) 2,71
frikadel (75 gram) 1,90
broodbeleg gerookte zalm (40 gram) 1,32
broodbeleg gorgonzola (30 gram) 1,09
eetlepel ketjap manis (15 gram) 0,79
plakje rauwe ham (10 gram) 0,72
eetlepel currysaus (25 gram) 0,39
snee volkorenbrood (35 gram) 0,37
broodbeleg belegen 30+ kaas (20 gram) 0,34
moot gegrilde zalm (105 gram) 0,12
plakje rosbief (15 gram) 0,04

 

Zit je met een kop kippensoep en een volkoren boterham met 30+-kaas toch al mooi boven de helft van je maximale dagelijkse inname…

Waarom is teveel zout gevaarlijk?

Nu denk je misschien, ah joh, waar maak je je druk om! Zout bevat geen kCal, dus ik ga er niet van aankomen, waarom zou ik er dan op letten?

  1. Teveel zout eten kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Het eten van teveel zout zal ervoor zorgen dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Doordat je veel vocht vasthoudt komt er meer druk op je bloedvaten en moet het hart harder Wel of geen extra zout?werken om het bloed rond te pompen. Door ervoor te zorgen dat je per dag 4,5 gram zout minder eet kan je je bovendruk met 2 mmHg verlagen.  Dit effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen die een verhoogde bloeddruk hebben.
  2. Wanneer je teveel zout eet heb je een grotere kans op hart- en vaatziekten. Waarom is eigenlijk bij punt 1 al besproken. Je hart moet overuren maken om je bloed rond te pompen en moet dus harder werken dan waar het voor gemaakt is. Hierdoor is de kans op hart- en vaatziekten groter.
  3. De nieren regelen de hoeveelheid zout in het lichaam. Wanneer je teveel zout, en dus natrium, binnenkrijgt moeten je nieren extra hard werken om dit via de urine uit je lichaam te verwijderen. Net zoals hart- en vaatziekten kunnen ontstaan doordat deze overuren maken geldt dat ook voor de nieren. Teveel zout eten kan dus leiden tot nierziekten.
  4. Waar je misschien niet aan denkt, maar wat wel zo is, is dat het teveel eten van zout kan leiden tot botontkalking. Het teveel aan natrium plas je uiteindelijk uit, maar je neemt ook het calcium mee. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Dit is alleen een probleem als je te weinig calcium binnenkrijgt met je voeding. Krijg je genoeg calcium binnen zal dit effect kleiner of zelfs afwezig zijn.
  5. Er zijn aanwijzingen dat teveel zout eten kan leiden tot maagkanker, maar hier is te weinig onderzoek naar gedaan om hier uitspraken over te doen.

En nu, nu het warm is?

Nu het warm is hoor je vaak dat je extra zout zou moeten eten omdat je veel zweet. Toch hoeft dit niet! We krijgen normaal gesproken genoeg zout binnen via de voeding (zelfs teveel) en wat we uitzweten is vooral vocht. We houden onze vochtbalans dus vooral op peil door voldoende te drinken. Ieder uur een glaasje is hiervoor een mooi ezelsbruggetje. Als je dorst hebt, ben je te laat met drinken. Probeer dus te drinken vóórdat je echt dorst hebt!

Zouttekort?

Je hebt niet snel een tekort aan zout. Niet op een warme dag en ook niet als je intensief sport. Door middel van gewoon gezond eten krijg je er zeker genoeg van binnen. Zout zit in kaas, vlees, vis, maar ook in brood. In brood zit bakkerszout en wat hier bijzonder aan is, is dat hier vaak ook jodium aan toegevoegd is. Jodium is een mineraal dat onder andere zorgt voor een goede werking van je schildklier. Je schildklier zorgt weer voor een goede werking van het verteringsstelsel. Wanneer je schildklier niet voldoende werkt, kan dit een reden zijn voor gewichtstoename. Werkt je schildklier te snel, dan kan je (teveel en te snel) gewicht verliezen.Wil ik toch even gezegd hebben, aangezien steeds meer mensen geen/minder brood eten. Als je op een andere manier aan je jodium komt is dat prima, maar hou dit even in je achterhoofd!

Wanneer drink ik genoeg?

Hier heb ik maar één checkmiddel voor: je urine. Is je urine licht, dan drink je genoeg. Is je urine donker, dan zou je wat meer mogen drinken. Kijk hier eens naar de volgende keer als je naar het toilet bent geweest. En als je dan toch wat vocht verloren hebt, vul dit dan gelijk weer aan! Onderstaand plaatje van het gewoonetendieet zegt het perfect!

Wil jij weten of je teveel zout binnenkrijgt? Of heb je andere  vragen? Neem dan contact met met op via het contactformulier en dan kunnen we samen kijken wat ik voor je kan betekenen.

Genoeg drinken

2 Replies to “Zout eten met warm weer?”

    1. Dat kan, door het warme weer gaan je bloedvaten wat verder openstaan. Misschien heb je sowieso al een wat lagere bloeddruk? Het kan in ieder geval je lage bloeddruk verergeren. Drink voldoende en zorg ervoor dat je rustig opstaat. Als je het normaal ook hebt, dan zou het goed kunnen zijn om naar het zout te kijken, maar als het alleen bij het warme weer is, is dit de meest logische verklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *